Utredningsuppdrag till Brottsförebyggande rådet

Skriftlig fråga 2017/18:765 av Tomas Tobé (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-02-09
Överlämnad
2018-02-12
Anmäld
2018-02-13
Sista svarsdatum
2018-02-21
Svarsdatum
2018-02-28
Besvarad
2018-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Utsattheten för sexualbrotten har fördubblats på två år, och unga är särskilt utsatta. Därför måste det brottsförebyggande arbetet stärkas, och Moderaterna har föreslagit att det ska göras en bred kartläggning av sexualbrotten – för att få in så mycket kunskap som möjligt om sexualbrotten och den senaste tidens utveckling.

En sådan kartläggning handlar om brottslighetens karaktär, var och i vilka sammanhang brotten begås men också frågan om gärningspersonens bakgrund. Det är det naturliga att göra i det brottsförebyggande arbetet i våra grannländer Danmark, Norge och Tyskland.

Regeringen har efter mycket om och men gett ett uppdrag till Brottsförebyggande rådet (Brå) att utreda just sexualbrotten. Men i SVT:s Rapport den 6 februari kunde vi höra att Brå uppfattar uppdraget på så sätt att det inte ger myndigheten något mandat alls att inkludera frågan om i vilken omfattning gärningspersonerna har utländsk bakgrund. Justitie- och inrikesministern hävdar å andra sidan att uppdraget inte begränsar Brå.

Regeringen borde nu ta sitt ansvar och ge Brå ett tydligt uppdrag att genomföra en fullständig kartläggning av sexualbrotten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Ämnar ministern ändra utredningsuppdraget till Brå i syfte att också inkludera frågan om gärningspersonens bakgrund?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:765 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2018/

01024

/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:765 av Tomas Tobé (M)
Utredningsuppdrag till Brottsförebyggande rådet

Tomas Tobé har frågat mig om jag ämnar ändra uppdraget till Brottsförebyggande rådet (Brå) om utvecklingen av utsatthet för sexualbrott i syfte att också inkludera frågan om gärningspersonens bakgrund.

Regeringen ser allvarligt på det faktum att antalet personer som uppger att de utsatts för sexualbrott har ökat. Även antalet anmälda sexualbrott har ökat under en längre tid. Det finns flera faktorer som kan ha påverkat utvecklingen av de anmälda respektive självrapporterade brotten, som benägenheten att anmäla och rapportera om sexualbrott, lagstiftningens utformning och den faktiska utsattheten. För att öka kunskapen har regeringen gett Brå i uppdrag att belysa orsakerna till ökningarna sedan 2005.

Enligt uppdraget ska Brå analysera ökningarna av utsatthet för sexualbrott och anmälda sexualbrott. Det är sedan Brå som i egenskap av rättsväsendets kunskapscentrum beslutar om uppdragets närmare genomförande.

Från 1973 till 2013 har det publicerats minst 23 svenska studier om överrepresentation i brott av personer med utländsk bakgrund. Forskare på Stockholms universitet har i en studie visat att en stor del av skillnaden i brottslighet mellan personer med svensk och utländsk bakgrund försvinner när hänsyn tas till skillnader i socioekonomisk bakgrund.

Regeringen har inte för avsikt att ge Brå ett specifikt uppdrag att än en gång studera brottslighet bland personer med utländsk bakgrund.

Stockholm den 28 februari 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.