Kunskap om organdonationer

Skriftlig fråga 2017/18:777 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-14
Överlämnad
2018-02-14
Anmäld
2018-02-15
Svarsdatum
2018-02-21
Sista svarsdatum
2018-02-21
Besvarad
2018-02-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Donationsveckan är en årligen återkommande kampanjvecka som Socialstyrelsen initierar. Syftet med Donationsveckan är gott och har lett till att fler tydligt tar ställning och anmäler sig som donatorer. Bara under Donationsveckan 2017 anmälde sig över 9 000 personer till donationsregistret. De flesta av dessa ställde sig positiva till donationer. Trots detta saknas det organdonatorer.

Socialstyrelsen bedömer att enbart behovet från svårt sjuka som väntar på en transplantation uppgår till ungefär 800 organ. Trots det saknas donationsansvariga läkare och sjuksköterskor på hälften av intensivvårdsavdelningarna i landet. Möjligheten att bli organdonator kan i realiteten avgöras av var i landet du bor.

Då en del donationer görs av patienter som vårdats på intensivvårdsavdelning är rätt kunskap direkt avgörande för när och om en organdonation kan ske. Om t.ex. patientens respirator har stängts av kan organdonation inte längre ske.

Socialstyrelsens regelverk säger att det alltid ska finnas donationsansvarig läkare och sjuksköterska på intensivvårdsavdelningar med donationsverksamhet. Enligt en uppföljning ur Svenska intensivvårdsregistret saknas detta på hälften av landets intensivvårdsavdelningar. I Stockholmsregionen har alla intensivvårdsavdelningar förutom Ersta sjukhus donationsansvarig sjuksköterska. Resultatet av satsningen har lett till att man i Stockholm under de senaste 4 åren nästintill fördubblat antalet donationer. Så borde det se ut i hela landet, oavsett var man bor.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

På vilket sätt ämnar socialministern säkerställa att Socialstyrelsens regelverk efterlevs av vårdgivarna och därmed säkerställa att färre personer mister sina liv i väntan på donation?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:777 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)



S2018/01062/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:777 av Camilla Waltersson Grönwall (M)
Kunskap om organdonationer –

Camilla Waltersson Grönwall har frågat mig på vilket sätt jag ämnar säkerställa att Socialstyrelsens regelverk efterlevs av vårdgivarna och därmed säkerställa att färre personer mister sina liv i väntan på donation.

För efterlevnaden av regelverk inom hälso- och sjukvården gäller samma ordning för organdonation som för övriga delar av hälso- och sjukvården. Det är landstingen som ansvarar för att ge en god och säker vård och de ansvarar för utformningen av hur de organiserar sig för att uppnå det. Till det finns ett system med olika vägar för att framföra klagomål. Inspektionen för vård och omsorg ansvarar för tillsynen över hälso- och sjukvården och dess personal. Syftet med tillsynen är att granska att befolkningen får vård och omsorg som är säker, har god kvalitet och bedrivs i enlighet med lagar och andra föreskrifter.

För att samla och stärka det donationsfrämjande arbetet i Sverige har regeringen nyligen givit Socialstyrelsen i uppdrag att inrätta ett nationellt donationsfrämjande centrum. Regeringen anser att Socialstyrelsens roll i den donationsfrämjande verksamheten på nationell nivå behöver förtydligas och förstärkas genom en särskild satsning 2018 och 2019. Förändringarna bör göras med utgångspunkt i utredningens förslag, vilka stöds av en majoritet av remissinstanserna.

Socialstyrelsen får genom en ändring i förordningen (2015:284) med instruktion för Socialstyrelsen ett förtydligat uppdrag i frågor som rör donation. Det innebär att Socialstyrelsen ska ansvara för nationell samordning och spridning av kunskap avseende frågor om donation och transplantation av organ och vävnader. Myndigheten ska vidare ansvara för kunskapsstödjande insatser inom donations- och transplantationsområdet till hälso- och sjukvården, ansvara för att allmänheten får kontinuerlig informa-tion i donationsfrågor samt verka för ändamålsenliga möjligheter för enskilda att göra sin inställning till donation känd. Centrumet inrättas i syfte att samla och stärka myndighetens arbete med donationsfrågorna under ett namn som blir tydligt i förhållande till såväl allmänhet som hälso- och sjukvården.

Socialstyrelsen ska redovisa myndighetens plan för det donationsfrämjande arbetet. Planen ska innehålla samtliga delar av myndighetens arbete som har relevans för att främja organdonation i Sverige samt myndighetens bedömning av vilken effekt insatserna kommer att få. Om Socialstyrelsen ser behov av eventuella ytterligare åtgärder inom ramen för nuvarande regelverk, som skulle kunna leda till att fler donationer kan genomföras, ska myndigheten även redovisa dessa.

Genom denna insats tror jag att donationsverksamheten i Sverige kommer att stärkas och föra med sig flera positiva följder, inte minst i form av en ökning av antalet donatorer.

Stockholm den 21 februari 2018

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.