Utbildningsplatser på teologisk högskola

Skriftlig fråga 2017/18:783 av Annika Eclund (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-15
Överlämnad
2018-02-16
Anmäld
2018-02-27
Svarsdatum
2018-02-28
Sista svarsdatum
2018-02-28
Besvarad
2018-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Johannelunds teologiska högskola är en enskild utbildningsanordnare. Avtalet med staten skrevs 1993, och antalet studieplatser ändrades senast 2003, alltså för 15 år sedan.

Trots en rejält ökad studenttillströmning sedan 2003, samtidigt som det uppstått ett skriande samhällsbehov av religionsvetenskaplig kompetens, har regeringen inte heller i årets budget höjt antalet helårsstudieplatser för denna högskola. För Johannelunds del skulle en förändring i antalet tilldelade platser kunna ske redan nu, eftersom beloppet i utbildningsbudgeten är försvinnande litet, dock livsviktigt för högskolan. Det handlar egentligen om en mindre omprioritering av platser mellan lärosäten.

Med anledning av det ovan sagda vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att kunna utöka antalet platser redan till höstterminen 2018?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:783 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)



U2018/

00640

/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:783 av Annika Eclund (KD)
Utbildningsplatser på teologisk högskola

Annika Eclund har frågat mig vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att kunna utöka antalet platser redan till höstterminen 2018? Frågan rör Johanneslunds teologiska högskola.

Johanneslunds teologiska högskola är en enskild utbildningsanordnare med tillstånd att utfärda examen enligt lagen (1993:792) om tillstånd att utfärda vissa examina. Regeringen anser att de enskilda utbildningsanordnarna fyller en viktig funktion och ger därför ett visst bidrag till utbildning och forskning vid 13 enskilda utbildningsanordnare. Efter regeringens förslag fastställde riksdagen bidragens storlek i beslut om budgetpropositionen för 2018.lov Regeringen kan inte utan riksdagens godkännande ändra på denna fördelning under innevarande budgetår. Högskoleutbildning är dessutom en långsiktig verksamhet och det är därför viktigt att inte göra justeringar under året som försämrar lärosätenas planeringsförutsättningar. Detta är t.ex. viktigt för att studenter i god tid ska kunna veta vilka utbildningar och kurser som ges vid vilket lärosäte.

Utbildning inom teologi och religionsvetenskap finns på flera statliga universitet och högskolor liksom vid några enskilda utbildningsanordnare. Inom ramen för respektive statligt universitets eller högskolas anslag för utbildning på grund och avancerad nivå står det lärosätet fritt att omprioritera resurser mellan utbildningsområden för att möta studenternas efterfrågan och arbetsmarknadens behov.

En viktig fråga för regeringen är att utbildningen vid Sveriges lärosäten håller hög kvalitet. Mot denna bakgrund har regeringen gjort en kvalitetssatsning på utbildningar inom samhällsvetenskap och humaniora vilken Johanneslunds teologiska högskola har tagit del av. All utbildning ska vila på vetenskaplig grund och i den forskningspolitiska propositionen 2016 påtalade regeringen att det även för de mindre enskilda utbildningsanordnarna är väsentligt att utbildningen är forskningsanknuten och att dessa därför ska få bidrag även för forskning. I budgetpropositionen 2018 föreslog därför regeringen att bidraget till Johanneslunds teologiska högskola ökar med 560 000 kronor fr.o.m. i år. En enskild utbildningsanordnare har större möjlighet att ta emot finansiering från privata organisationer liksom privatpersoner i jämförelse med ett statligt lärosäte.

Totalt under mandatperioden har bidraget till Johanneslund teologiska högskola ökat från 3 397 000 kronor 2014 till 4 280 000 kronor 2018. Mot bakgrund av de ökade bidragen för både utbildning och forskning som regeringen beslutat om ser jag fram emot att följa utvecklingen vid Johanneslunds teologiska högskola.

Stockholm den 27 februari 2018

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.