Arbetsmarknadspolitiken

Skriftlig fråga 2017/18:79 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-09
Överlämnad
2017-10-10
Anmäld
2017-10-11
Svarsdatum
2017-10-18
Sista svarsdatum
2017-10-18
Besvarad
2017-10-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Svensk arbetsmarknad är tudelad. Arbetslösheten bland inrikes födda är låg, samtidigt som arbetslösheten bland utrikes födda är över 22 procent, enligt Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik.

Som svar på integrationsproblemen har regeringen sjösatt ett antal reformer, som nu visar sig ha mycket begränsade resultat.

För det första: I dagarna har Statskontoret presenterat en uppföljningsrapport om moderna beredskapsjobb (3 oktober 2017). Statsministern presenterade åtgärden på första maj 2015 som en helt central reform för att stärka integrationen. Åtgärden står nu med betydande problem. Dels är målgruppen fel för insatsen; åtgärden har träffat högutbildade i stället för lågutbildade. Dels har hela två tredjedelar ironiskt nog anställts på Arbetsförmedlingens egna kontor.

För det andra: Tidningen Arbetet rapporterar (2 oktober 2017) om att de medel som riktats till så kallade snabbspår inte nyttjas. Flera miljoner kronor brinner inne eftersom implementeringsproblemen kvarstår. Det finns för få deltagare i åtgärden, och väldigt lite talar för att satsningen kommer att bli särskilt storskalig.

För det tredje: Den så kallade 100-klubben, som statsministern presenterade på en konferens hösten 2015, genererar otillräckliga resultat, enligt Dagens industri (2 maj 2017). Endast två arbetsgivare har anslutit sig till klubben, och endast 400 personer av de 80 000 inskrivna i etableringsuppdraget har fått ta del av en praktikinsats i satsningen.

Parallellt med dessa misslyckanden har statsministerns mest prioriterade reform under mandatperioden avvecklats, nämligen de 32 000 utlovade traineejobben som blev endast några hundra platser. Svensk politik har sannolikt aldrig sett ett större misslyckande.

Min fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson är:

 

Vad gör ministern för att komma till rätta med de betydande tillkortakommandena i arbetsmarknadspolitiken?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:79 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2017/01902/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:79 av Lars Beckman (M) Arbetsmarknadspolitiken

Lars Beckman har frågat mig vad jag gör för att komma till rätta med de betydande tillkortakommandena i arbetsmarknadspolitiken.

De senaste åren har arbetslöshetens sammansättning förändrats vilket ställer förändrade krav på arbetsmarknadspolitiken. En växande andel av de arbetslösa har svag utbildningsbakgrund och/eller är nyanlända. I syfte att underlätta och snabba på etableringen på arbetsmarknaden har regeringen initierat en rad åtgärder. En av dessa är de snabbspår arbetsmarknadens parter tagit fram på regeringens initiativ för att ta tillvara nyanländas kompetens samt för att bidra till kompetensförsörjningen på arbetsmarknaden. Flertalet av snabbspåren har fungerat bra medan några har präglats av en del uppstartsproblem. Arbetsförmedlingen vidtar åtgärder för att komma till rätta med de problem som uppstått och jag följer utvecklingen noga.

Vad gäller 100-klubben stämmer inte de statistikuppgifter som anges i frågan. Enligt Arbetsförmedlingens månadsuppföljning för augusti innevarande år har 30 avsiktsförklaringar tecknats med olika arbetsgivare inom ramen för initiativet 100-klubben. Totalt har 2 241 personer fått ta del av praktik och/eller anställningsstöd kopplat till initiativet sedan starten i oktober 2015.

Regeringen har ett tydligt mål att långtidsarbetslösheten ska förebyggas och motverkas. Moderna beredskapsjobb är en möjlighet för långtidsarbetslösa eller nyanlända att komma in på arbetsmarknaden och få en egenförsörjning. Målgruppen är dem som står långt ifrån arbetsmarknaden och således är i behov av mest stöd och hjälp. Det är Arbetsförmedlingen som utifrån gällande förordning gör den arbetsmarknadspolitiska bedömningen vilka individer som är lämpliga att få ett modernt beredskapsjobb.

Det är viktigt att arbetsmarknadspolitiken anpassar sig efter rådande förutsättningar. Traineejobben togs fram i en situation där Sverige hade en mycket hög ungdomsarbetslöshet. Arbetslösheten bland unga har sjunkit kraftigt och är nu på den lägsta nivån på 14 år. Ungdomar får i stor utsträckning arbete utan att staten behöver subventionera dessa anställningar. Det får aldrig vara ett självändamål i arbetsmarknadspolitiken att en arbetslös ska få en subventionerad anställning utan det viktiga är att politiken säkerställer att de insatser som erbjuds är relevanta och bidrar till att förbättra individens möjlighet att finna ett arbete. Att traineejobben avvecklas är en konsekvens av att regeringen tar hänsyn till hur arbetsmarknadsläget utvecklats.

Såväl arbetsgivare som Arbetsförmedlingen har länge efterfrågat enklare och mer funktionella anställningsstöd. Regeringen levererar nu detta. Genom introduktionsjobb slås flera av de gamla anställningsstöden ihop till ett, däribland särskilt anställningsstöd för deltagare i jobb- och utvecklingsgarantin, traineejobb och instegsjobb. Introduktionsjobben kommer att få ett högre lönetak, vara enklare för arbetsgivare att administrera och kommer att kunna kombineras flexibelt med utbildning.

Stockholm den 18 oktober 2017

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.