Rena vattendrag

Skriftlig fråga 2017/18:805 av Helena Bonnier (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-19
Överlämnad
2018-02-19
Anmäld
2018-02-27
Svarsdatum
2018-02-28
Sista svarsdatum
2018-02-28
Besvarad
2018-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Totalt finns det ungefär 822 000 fritidsbåtar i Sverige. Av dem har 57 000 möjlighet att tömma sitt avfall i land. Det finns 16 000 fritidsbåtar som har möjlighet att behålla avfallet ombord och därefter välja var de vill släppa ut det, och 8000 har toaletter vars avfall endast kan släppas ut i vattnet.

Toalettavfall i svenska vatten medför försämringar för miljön. Avfallet rymmer halter av fosfor och kväve som bidrar till bland annat övergödning. Därtill kan avfallet leda till att badvattnet blir hälsofarligt, eftersom det i avfallet finns bakterier som kan ge upphov till sjukdomar i kroppens tarmsystem. Utsläppen förvärrar även den skadliga effekten av algblomningen.

Transportstyrelsen har tidigare fått ett uppdrag av regeringen att utreda förutsättningarna för ett förbud mot utsläpp av toalettavfall i svenska vatten. Förbudet har implementerats och syftar till att minska utsläppen av fosfor och kväve för att minska de skadliga effekter som beskrivs ovan.

Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vad avser ministern och regeringen att vidta för åtgärder för att säkerställa att förbudet mot utsläpp av toalettavfall i svenska vatten efterlevs i enlighet med dess intentioner?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:805 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)



N2018/01114/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017

/18:805 av Helena Bonnier (M)

Rena vattendrag


Helena Bonnier har frågat mig om jag avser att vidta för åtgärder för att säkerställa att förbudet mot utsläpp av toalettavfall i svenska vatten efterlevs i enlighet med dess intentioner.

Sen år 2015 är det förbjudet att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag. Förbudet gäller alla fritidsbåtar, förutom de som är k-märkta. Förbudet omfattar hela Sveriges sjöterritorium.

Idag har drygt 320 hamnar anordningar för mottagning av toalettavfall från fritidsbåtar. Ansvaret för dessa ligger på fritidsbåtshamnarna som är skyldig att se till att de båtar som normalt anlöper hamnen och som har behov av att lämna sitt avfall ska kunna göra det.

Det är Transportstyrelsen som ansvarar för tillsynen över att fritidsbåtshamnarna har tillräckliga mottagningsmöjligheter för att ge båtägarna en reell möjlighet att följa förbundet. Tillsynen består främst av granskning av avfallshanteringsplanen och förelägganden om att åtgärda eventuella brister i avfallsmottagandet. För det fall en hamn inte åtgärdar påkomna brister kan det bli aktuellt med vitesföreläggande.

Min bedömning är att dessa åtgärder är tillräckliga och att tömningen av toalettavfall fungerar tillfredsställande, dock välkomnas ytterligare mottagningsanordningar. Jag kommer givetvis följa frågan och se om det kan tänkas behöva bli aktuellt med ytterligare åtgärder.

Stockholm den 23 februari 2018

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.