Våld och hot mot enskilda poliser

Skriftlig fråga 2017/18:809 av Thomas Finnborg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-19
Överlämnad
2018-02-19
Anmäld
2018-02-27
Svarsdatum
2018-02-28
Sista svarsdatum
2018-02-28
Besvarad
2018-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I Polisförbundets senaste medlemsrapport från 2017 framträder en rätt dyster bild av polisers arbetsmiljö. Hot och våld mot poliser är en arbetsmiljöfråga och samtidigt en attack mot demokratin.

Poliser är tränade och utbildade för att möta hot och våld. Detta betyder inte att poliser ska behöva utsättas för hot och våld.

Under 2017 behövde omkring 200 polisanställda i Sverige skyddsåtgärder, och i flera fall har hela familjer flyttats. Våldet mot polisen har ändrat karaktär och blivit betydligt våldsammare.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska hot och våld mot enskilda poliser?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:809 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2017/18:809 av Thomas Finnborg (M)
Våld och hot mot enskilda poliser

Thomas Finnborg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska hot och våld mot enskilda poliser.

Det är angeläget att de som har till uppgift att upprätthålla ordning och säkerhet samt arbetar för ett tryggt samhälle själva kan känna trygghet. Att de utsätts för hot och våld är inte acceptabelt.

För att polisen ska kunna utföra sitt uppdrag på bästa sätt krävs att de har rätt förutsättningar i fråga om såväl resurser som lagstiftning. Regeringen har därför aviserat historiskt stora resurstillskott för att verksamheten ska kunna stärkas och utvecklas.

Då regeringen ser mycket allvarligt på angrepp på bl.a. poliser tillsattes Blåljusutredningen. Utredningen lämnade den 17 januari flera förslag för att stärka det straffrättsliga skyddet för blåljuspersonal och andra samhällsnyttiga funktioner. Utredningen föreslår bl.a. att det ska införas ett nytt brott, blåljussabotage. Handlingar som omfattas av det föreslagna brottet är bl.a. hot och våld mot blåljuspersonal och stöld eller skadegörelse av deras fordon eller andra hjälpmedel såsom t.ex. verktyg och polishundar. Straffet föreslås vara fängelse i högst fyra år och, för grovt brott, fängelse i lägst två år och upp till livstid. Betänkandet är nu på remiss.

Regeringen har också gett Polismyndigheten i uppdrag att förbättra arbetsmiljön. Uppdraget omfattar såväl fysisk arbetsmiljö som hot och våld mot polisanställda och ska redovisas i november.

Stockholm den 28 februari 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.