Lika villkor för vårdgivare

Skriftlig fråga 2017/18:835 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-22
Överlämnad
2018-02-23
Anmäld
2018-02-27
Svarsdatum
2018-03-07
Sista svarsdatum
2018-03-07
Besvarad
2018-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

I 19 av 21 landsting går den offentligt drivna primärvården med underskott. För att hantera situationen skjuter det offentliga till mer pengar, vilket gör att privata vårdgivare missgynnas.

Alla vårdgivare ska i vårdvalet behandlas lika, oavsett regi. Privata vårdgivare ska få samma ersättning som landstingets vårdcentraler om ansvaret för sjukvården ska ske på lika villkor för alla aktörer. I 19 av 21 landsting gick den offentligt drivna primärvården med underskott under 2016. I åtta landsting och regioner – Gotland, Jämtland Härjedalen, Kalmar, Norrbotten, Örebro, Skåne, Västernorrland och Västerbotten – låg underskotten mellan 4 och 10,5 procent. För att hantera situationen måste pengar från skattebetalarna skjutas till.

Därmed verkar inte den privata vården och den landstingsdrivna vården på samma villkor. De offentligt drivna vårdcentralerna får mer pengar när de tillåts gå med förlust. När landstingsvården går med förlust år efter år blir det orättvist gentemot de privata vårdgivarna och leder till en ojämlik vård för medborgarna. Att den här utvecklingen har pågått under flera år bekräftas av en rapport från Konkurrensverket från 2014. Av de 1 065 vårdcentralerna som ingick i myndighetens kartläggning gick 435 med underskott under 2012, vilket motsvarade 41 procent. Andelen var redan då avsevärt högre bland landstingens vårdcentraler än bland de privatdrivna. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll följande:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern för att de offentligt drivna vårdcentralerna och de privata vårdcentralerna ska få samma ekonomiska ersättning?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:835 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)



S2018/01316/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:835 av Lars Beckman (M)
Lika villkor för vårdgivare

Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag vidtar för att de offentligt drivna vårdcentralerna och de privata vårdcentralerna ska få samma ekonomiska ersättning.

I Sverige delas ansvaret för hälso- och sjukvården mellan staten, landstingen och kommunerna. Det är dock landstingen som har det huvudsakliga ansvaret för att tillhandahålla hälso- och sjukvård. Landstingen kan överlämna uppgiften att bedriva hälso- och sjukvårdsverksamhet till privata utförare genom upphandling enligt lagen (2016:1145) om offentlig upphandling eller genom att införa ett valfrihetssystem enligt lagen (2008:962) om valfrihetssystem. Inom primärvården är det sedan 2010 obligatoriskt att genomföra vårdvalssystem. I ett vårdvalssystem följer ersättningen av avtalet och ersättningsvillkoren bestäms därmed lokalt. Landstinget ska utforma vårdvalssystemet så att alla utförare behandlas lika, om det inte finns skäl för något annat.

Det är en prioriterad fråga för regeringen att förbättra styrningen i den offentliga sektorn i syfte att skapa mer effektiva verksamheter och större nytta för medborgarna. Regeringen anser vidare att det är angeläget att få en samlad bild av hur skattemedel kan användas på ett bättre sätt för att utveckla hälso- och sjukvården. Därför har regeringen nyligen tillsatt utredningen Ordning och reda i vården (dir. 2017:128). Det övergripande syftet är att, givet befintlig ansvarsfördelning för hälso- och sjukvården, säkerställa möjligheterna för en jämlik vård för dem som har de största behoven. Analys av och överväganden om hur systemen kan förändras och utvecklas ska tas fram efter dialog med professionerna, så att systemet gynnar en utveckling där deras kunskap och erfarenhet tas tillvara. Förslagen ska delredovisas i juni och slutredovisas i slutet av 2018.

Avslutningsvis vill jag betona att regeringen har varit tydlig med att den fortsatt vill att enskilda aktörer ska kunna vara verksamma i välfärden. En mångfald av aktörer inom välfärden kan bidra till ökad innovation och utveckling.

Stockholm den 7 mars 2018

Annika Strandhäll

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.