Utvisning av EU/EES-medborgare på grund av brott

Skriftlig fråga 2017/18:836 av Tomas Tobé (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-22
Överlämnad
2018-02-23
Anmäld
2018-02-27
Svarsdatum
2018-03-07
Sista svarsdatum
2018-03-07
Besvarad
2018-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Som del av EU:s fria rörlighet äger samtliga EU-medborgare rätten att vistas i Sverige i upp till tre månader utan uppehållstillstånd. Det är en frihet som vi bör värna om. Vissa EU-medborgare utnyttjar dock den friheten till att begå brott i Sverige. 

Bestämmelserna om utvisning på grund av brott gör en tydlig skillnad mellan det fallet att brottslingen är EU/EES-medborgare och det att han eller hon är medborgare i en stat utanför EU/EES – vilket i grunden bygger på EU-rätt.

Högsta domstolen har i ett vägledande avgörande från 2014 (NJA 2014 s. 415) tolkat kravet i lagstiftningen som att utvisning endast får ske om EU-medborgarens personliga beteende utgör ett verkligt och tillräckligt allvarligt hot som påverkar ett av samhällets grundläggande intressen och som går utöver den störning av ordningen i samhället som varje lagöverträdelse innebär.

Moderaterna har föreslagit att lagstiftningen och tillämpningen av denna ska ses över i syfte att skärpa reglerna för utvisning av EU-medborgare som begår brott i Sverige. En sådan översyn bör bland annat inkludera en jämförelse med hur motsvarande regler tillämpas i andra EU-länder.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon följande:

 

Avser statsrådet att vidta någon särskild åtgärd i syfte att se över reglerna för utvisning av EU/EES-medborgare?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:836 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)



Ju2018/01352/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:836 av Tomas Tobé (M)
Utvisning av EU/EES-medborgare på grund av brott

Tomas Tobé har frågat mig om jag avser vidta någon särskild åtgärd i syfte att se över reglerna för utvisning av EU/EES-medborgare.

Unionsmedborgarskapet ger varje unionsmedborgare en långtgående rätt att uppehålla sig och fritt röra sig inom medlemsstaterna. EU:s rörlighetsdirektiv anger under vilka förutsättningar denna rätt kan inskränkas. För den unionsmedborgare som gör sig skyldig till brott gäller bl.a. att utvisning får ske av hänsyn till allmän ordning och säkerhet. Sverige är i detta avseende bundet av direktivet.

EU-domstolen har vid flera tillfällen prövat innebörden av rörlighetsdirektivet och angett vad som ska krävas för att principen om rätten till fri rörlighet ska få inskränkas. Enligt domstolens rättspraxis ska principen ges en vid tolkning. Undantaget avseende allmän ordning och säkerhet utgör med andra ord en avvikelse från den grundläggande principen. Av EU-domstolens praxis följer vidare att undantaget ska tolkas restriktivt samt att räckvidden av undantag från den fria rörligheten inte kan bestämmas ensidigt av medlemsstaterna.

Jag ser med anledning av detta inget skäl att vidta några särskilda åtgärder i frågan.

Stockholm den 7 mars 2018

Heléne Fritzon

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.