Polisens tillgång till elpistoler

Skriftlig fråga 2017/18:858 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-27
Överlämnad
2018-02-27
Anmäld
2018-02-28
Svarsdatum
2018-03-07
Sista svarsdatum
2018-03-07
Besvarad
2018-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Polisens uppgift är att skapa trygghet och att förhindra och förebygga brott i Sverige. För att på bästa sätt kunna göra detta måste polisen i Sverige ha tillgång till den mest effektiva tekniska utrustningen. I många länder såsom Finland och Tyskland är elpistol ett bra hjälpmedel i brottsbekämpningen.

Flera länder i Europa och i övriga världen har gett polisen större resurser och bättre teknisk utrustning. Sverige måste självklart följa med i utvecklingen och bekämpa brottsligheten med bra utbildning och utrustning.  Den svenska polisen saknar däremot möjligheten att generellt använda elpistol.

Elstöten chockar en person under några korta sekunder. Vapnet oskadliggör på så sätt personen och underlättar för polisen att övermanna och gripa vederbörande. Elpistolen ska självfallet användas med gott omdöme, men det minskar polisens behov av att använda sig av skarpa vapen som ger upphov till helt andra skador och risker.

Det pågår nu ett försök med elpistoler i Sverige, vilket är bra, men försöket ska hålla på i nästan två år och därefter utvärderas innan det kan bli permanent. Försöksperioden är mycket lång och behovet av elpistoler är stort redan i dag. I Västra Götaland pågår försöket i Borås och detta borde utökas till fler områden i Västsverige, där självklart även Skaraborg borde ingå som ett försöksområde.

Elpistolsförsöket är bra men försökstiden borde minskas och försöksområdena utökas då behovet av detta nya verktyg redan nu visat sig vara stort för polisen i sin brottsbekämpning.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att utöka försöksområdena och minska tiden för försöksperioden för att ge polisen snabbare tillgång till elpistolen som ett av sina verktyg i brottsbekämpningen? 

Svar på skriftlig fråga 2017/18:858 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2018/01420/POL

Justitiedepartementet

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:858 av Sten Bergheden (M)
Polisens tillgång till elpistoler

Sten Bergheden har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för att utöka försöksområdena och minska tiden för försöksperioden för att ge polisen snabbare tillgång till elpistolen som ett av sina verktyg i brottsbekämpningen.

Elchockvapen testas just nu på fem platser i fyra polisregioner. Totalt kommer 700 poliser utbildas i att hantera elchockvapen, och försöket pågår i två år.

Det är Polismyndigheten som avgör vilken beväpning och personlig utrustning som de anställda ska ha. Likaså är det Polismyndigheten som är bäst lämpad att bedöma på vilka orter och under vilken period försöket med elchockvapen ska pågå.

Stockholm den 7 mars 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.