Taxiförarlegitimation för nyanlända

Skriftlig fråga 2017/18:867 av Rasmus Ling (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-27
Överlämnad
2018-02-27
Anmäld
2018-02-28
Svarsdatum
2018-03-07
Sista svarsdatum
2018-03-07
Besvarad
2018-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Etablering av nyanlända är en av de mest centrala politiska frågorna. Hur väl vi lyckas avgör om vi kan komma närmare en lösning av rekryteringsproblem och kompetensbrist, eller om vi som samhälle glider längre isär. Vi har en fantastisk möjlighet, och det är glädjande att etableringstiden kortats avsevärt. Det finns dock mer att göra.

För att köra taxi i Sverige krävs taxiförarlegitimation. Ansvarig myndighet för att utfärda taxilegitimation är Transportstyrelsen. Transportstyrelsen får ge taxiförarlegitimation till personer som uppfyller lagens krav. Personen ska förutom att avlägga förarprov för taxilegitimation ha fyllt 21 år och ha haft svenskt körkort i minst två år.

Detta innebär att en person med lång erfarenhet och vana av att köra taxi måste vänta i två år från den dag det svenska körkortet blivit utfärdat. Detta är ett slöseri med resurser och kompetens och leder till en längre etableringstid än vad som är nödvändigt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder så att nyanlända med erfarenhet av att köra taxi utomlands snabbare än i dag ska kunna arbeta som legitimerade taxiförare i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:867 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)



N2018/01386/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:867 av Rasmus Ling (MP)
Taxiförarlegitimation för nyanlända

Rasmus Ling har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder så att nyanlända med erfarenhet av att köra taxi utomlands snabbare än i dag ska kunna arbeta som legitimerade taxiförare i Sverige.

Det stämmer inte som Rasmus Ling påstår att en person med lång erfarenhet och vana av att köra taxi måste vänta på att få taxiförarlegitimation i två år från den dag det svenska körkortet utfärdats. Taxiförarlegitimation får ges till den som bland annat har körkort med behörigheten B sedan minst två år eller har körkort med behörigheten D. Det krävs dock inte svenskt körkort. Transportstyrelsen godtar körkort från såväl annat EES-land som tredjelandskörkort, förutsatt att sökanden kan styrka två års obrutet körkortsinnehav med behörigheten B. Problem kan givetvis uppstå om personen ifråga inte kan styrka innehav av ett sådant körkort, t.ex. för att landet personen kommer ifrån befinner sig i krig. Villkoren för att få taxiförarlegitimation syftar till att främja trafiksäkerhet och konsumentskyddet vid taxiresor. Dessa intressen får inte äventyras.

Däremot har jag naturligtvis en allmänt positiv inställning till att undersöka möjligheter till att öka nyanländas möjligheter att arbeta inom den svenska transportsektorn. Trafikverket har t.ex. påbörjat ett projekt för att snabbutbilda nyanlända ingenjörer. Det är utmärkt för såväl de nyanlända som för svensk järnväg som behöver göra många nyrekryteringar för att klara behovet av arbetskraft.

Att varaktigt minska arbetslösheten och att öka sysselsättningen är en av regeringens viktigaste uppgifter. För att nå målsättningen görs investeringar i jobben genom regeringens jobbagenda, som består av tre delar: investeringar i bostäder, klimatomställning och infrastruktur, en aktiv närings- och innovationspolitik för fler och växande företag samt investeringar i kompetens och matchning. Jag och regeringen delar Rasmus Lings uppfattning att det är viktigt att vidta åtgärder som underlättar nyanländas möjligheter att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Regeringen har därför stärkt insatserna inom arbetsmarknad och nyanländas etablering. För att korta tiden från nyanländas ankomst till arbete reformeras arbetet för nyanländas etablering. Spåren till jobb förstärks av bland annat det nya regelverket för Arbetsförmedlingens arbete med etablering och införandet av en utbildningsplikt från och med 1 januari 2018.

Stockholm den 7 mars 2018

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.