Situationen i Kambodja

Skriftlig fråga 2017/18:89 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-11
Överlämnad
2017-10-12
Anmäld
2017-10-13
Svarsdatum
2017-10-18
Sista svarsdatum
2017-10-18
Besvarad
2017-10-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Situationen i Kambodja förvärras för varje dag. Premiärminister Hun Sen har arresterat oppositionspolitiker, stängt ned oberoende medier och fängslat människorättsförsvarare.

Genom en lång rad av lagändringar och nya regler har regimen försökt och delvis lyckats att sprida skräck inom civilsamhället. Hun Sen har nu styrt Kambodja i över 30 år. Under ett stort antal år har oppositionen angripits och människorättsförsvarare trakasserats. Det styrande Cambodian Peoples Party uppfattas nu ha tagit nya steg för att säkra en seger i valet i juli 2018.

Den främsta oppositionspolitikern Kem Sokha arresterades nyligen av polisen och anklagas för högförräderi. Oppositionella fruktar att arresteringen kan utgöra ett första steg till att olagligförklara oppositionen helt. Cambodia Daily, landets största fria engelskspråkiga nyhetstidning, tvingades nyligen att stänga, liksom flera oberoende radiostationer.

Den samarbetsstrategi som regeringen beslutade 2014 för perioden 2014–2018 byggde på målet att främja ansvarsutkrävande och demokrati. Det svenska biståndet till Kambodja uppgår till 1 miljard kronor under en fyraårsperiod fram till 2018. Stödet utgörs av olika delar där utbildning och demokratiutveckling är i fokus.

På Sidas hemsida går att läsa: Kambodja har gjort vissa framsteg i etablerandet av en demokratisk rättsstat, men en lång väg återstår. Denna skrivning kan i dag inte beskrivas som korrekt då Kambodja har tagit stora steg mot att utvecklas till en diktatur.

Utöver det svenska bilaterala Sidabiståndet finns även programmet Partnership for Accountability and Transparency in Cambodia (PAT), ett EU-program som genomförs av Sverige. Programmet syftar till att stärka kambodjanska myndigheter som arbetar med statistik, offentlig finansiell styrning, transparens och ansvarighet gentemot medborgarna, vilket sker genom nära samarbete med Statistiska centralbyrån, Skatteverket, Riksrevisionen och Riksdagens utredningstjänst, enligt Sidas hemsida.

Men kritiker och människorättsaktivister i Kambodja pekar på att en del av de institutioner som Sverige ger stöd till har använts för att till exempel tysta kritiker och stärka den politiska ledningens makt. Sverige har exempelvis gett stöd till Human Rights Commission där ordföranden också är chef för Anti-Corruption Unit som ledde en process som resulterade i arrestering av flera MR-försvarare – från organisationen ADHOC enligt ett inslag i Dagens Eko i juni 2016. Skatteverket i Kambodja som Sverige har ett biståndssamarbete med har rapporterats vara direkt involverade i att dra in licenserna för landets alla oberoende radiostationer och att dagstidningen Cambodia Daily tvingats lägga ned. Skatteverket krävde medierna på skyhöga restskatter utan underlag och med kort betalningstid som ingen av dem hade en chans att kunna möta enligt Dagens Eko i september 2017.

Det är viktigt att Sverige genom bistånd och aktiv diplomati via ambassaden ger stöd till människorättsorganisationer och till oberoende medier att verka i landet samt aktivt stöd till fängslade politiska fångar. Men om de statliga organ som Sverige ger bistånd till blir del av statens ökade repression krävs tydliga åtgärder från den svenska regeringen. Regeringen har som svar på den förvärrade situationen i landet aviserat en översyn och justeringar i den gällande strategin.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Vilka initiativ kommer statsrådet att ta för att säkerställa att svenskt bistånd inte bidrar till att stödja institutioner som deltar i övergrepp och minskat demokratiskt utrymme i Kambodja?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:89 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:89 av Margareta Cederfelt (M) Situationen i Kambodja

Margareta Cederfelt har frågat mig vilka initiativ jag kommer att ta för att säkerställa att svenskt bistånd inte bidrar till att stödja institutioner som deltar i övergrepp och minskat demokratiskt utrymme i Kambodja.

Den senaste tidens politiska händelseutveckling i Kambodja är mycket allvarlig och det är med stor oro jag följer utvecklingen av det krympande utrymmet för opposition, civilsamhälle och media. Oppositionsledaren Kem Sokha har fängslats, allt fler oppositionspolitiker flyr landet och regeringen har vidtagit juridiska steg med syftet att upplösa det största oppositionspartiet, Cambodia National Rescue Party (CNRP).

Sverige, som del av EU men också bilateralt, har tydligt markerat mot utvecklingen genom uttalanden och i samtal med företrädare för regeringen på olika nivåer. Genom vårt utvecklingssamarbete för vi dialog och påverkar beslutsfattare. Kontaktytor från biståndet används aktivt för att få genomslag för svenska prioriteringar, värderingar och synsätt.

Innevarande vecka (15-19 oktober) befinner sig Sveriges ambassadör för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Kambodja för samtal med regeringssidan men även med en bred krets av representanter för civilsamhället samt oppositionen. Det är ett tillfälle att visa stöd till MR-organisationer och civilsamhället samt framföra Sveriges oro över den senaste utvecklingen i landet till den kambodjanska regeringen. Besöket kommer även nyttjas för att tillsammans med ambassaden inhämta mer kunskap om utvecklingen i landet och Sveriges roll.

Sveriges utvecklingssamarbete är långsiktigt och vi ser att det bidrar till att stödja områden som är av stor betydelse för Kambodjas fortsatta utveckling och demokratisering. Det mycket begränsade stöd som Sverige via Raoul Wallenberg Institutet haft till den MR-kommission som Margareta Cederfelt nämner i brevet är sedan länge avslutat.

Svenskt stöd inkluderar bl.a. insatser som syftar till förbättrad insyn och ansvarsutkrävande i samhället. Syftet med EU-stödet genom svenska myndigheter är att bidra till en välfungerande statsförvaltning som kan ta ansvar för landets utveckling. Samarbetet innebär överföring av kapacitet, inte av finansiella medel.

Som Margareta Cederfelt noterar löper den fyraåriga samarbetsstrategin med Kambodja ut 2018. UD och Sida har inlett en dialog om det fortsatta samarbetet. Sida är ansvarig myndighet för genomförandet av utvecklingssamarbetet. Myndigheten har redan genomfört en rad anpassningar av strategigenomförandet och dessa kommer att ges ytterligare betoning efter den senaste utvecklingen. Som exempel kan nämnas ökat stöd till organisationer i det civila samhället och tydligt stöd till MR-försvarare som på olika sätt befinner sig under press. Formerna för, och inriktningen på, utvecklingssamarbetet ses kontinuerligt över, inte minst vid en oroande negativ utveckling som den i Kambodja.

Stockholm den 18 oktober 2017

Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.