Butiksstölder

Skriftlig fråga 2017/18:896 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-28
Överlämnad
2018-02-28
Anmäld
2018-03-01
Svarsdatum
2018-03-07
Sista svarsdatum
2018-03-07
Besvarad
2018-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Ett stort problem för handeln i Sverige är butiksstölder. Varor för åtskilliga miljarder stjäls varje år. Många handlare uppger att de numera slutat anmäla butiksstölder på grund av långa väntetider och nedlagda ärenden hos polisen. Även om mörkertalet är stort visar siffror från Svensk Handel att antalet butiksstölder ökat med 30 procent på tre år.

Små stölder kan många gånger vara en inkörsport till grövre brottslighet. Det är viktigt att rättsväsendet tar ringa stöld på stort allvar och att det sker snabba och tydliga återkopplingar från rättsväsendet med kännbara straffpåföljder, inte minst när det är unga som är förövarna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att se till att polisen får bättre förutsättningar att stävja det ökade antalet butiksstölder?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:896 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2018/01477/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:896 av Lars Beckman (M)
Butiksstölder

Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att se till att polisen får bättre förutsättningar att stävja det ökade antalet butiksstölder.

Regeringen arbetar på flera olika sätt för att förbättra brottsbekämpningen, bland annat gällande tillgreppsbrott. Den 8 februari i år gav regeringen Polismyndigheten, Tullverket och Kustbevakningen i uppdrag att förstärka bekämpningen av internationella brottsnätverk som begår tillgreppsbrott i Sverige. Vidare har jag nyligen gett en utredare i uppdrag att se över ett flertal frågor som har kopplingar till den organiserade tillgreppsbrottsligheten. Utredaren ska bl.a. lämna författningsförslag till nya brott som tar sikte på systematiska stölder respektive hälerier, en kriminalisering av försök och förberedelse till häleri, och en möjlighet att vid straffansvar stänga personer som har begått brott eller på annat sätt misskött sig ute från exempelvis butikslokaler. Regeringen avser även att inom kort presentera ett förslag till ny kamerabevakningslag, som ska göra det lättare att använda kamerabevakning för att bekämpa brott.

Det är viktigt att personer som begår brott möts av en snabb, tydlig och ändamålsenlig reaktion från rättsväsendet. Inom Regeringskansliet pågår ett arbete med att se över ungdomspåföljder och straffrabatten för ungdomar. Därtill vill regeringen utveckla rättsväsendets förmåga att snabbt utreda och lagföra brott. En utredare har därför i uppdrag att utreda och föreslå åtgärder som leder till en snabbare lagföring av brott. I slutet på januari inleddes också på regeringens uppdrag en försöksverksamhet inom rättsväsendet med ett snabbförfarande i brottmål. Snabbförfarandet är inriktat på vanligt förekommande mängdbrott, såsom stöld i butik. Målsättningen är att lagföringstiden ska kunna kortas från i dag genomsnittliga 22 veckor till 2–6 veckor. Det ska möjliggöras bl.a. genom förändrade arbetsmetoder vid Polismyndigheten, där utredningsarbetet ska inriktas på omedelbara utredningsåtgärder i samband med brottet.

Regeringen har under hösten aviserat kraftfulla resursförstärkningar till Polismyndigheten under kommande år. Att det polisiära arbetet stärks och att fler poliser kan bekämpa brottsligheten och öka tryggheten i hela landet är en prioriterad fråga för regeringen.

Stockholm den 7 mars 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.