Invasiva främmande arter

Skriftlig fråga 2017/18:921 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-01
Överlämnad
2018-03-01
Anmäld
2018-03-02
Svarsdatum
2018-03-07
Sista svarsdatum
2018-03-07
Besvarad
2018-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Regeringen presenterade nyligen ett antal lagförslag om invasiva främmande arter i Sverige. Tanken är att förslagen ska underlätta åtgärder för att begränsa spridning samtidigt som de ska harmonisera med EU-regler. Det kan dock uppstå problem i de fall en markägare motsätter sig intrång på sin mark eller har synpunkter på hur det ska göras. Den som äger marken äger även jakträtten, vilket innebär att den som vill utrota en invasiv art måste ha tillåtelse från markägaren. Det här vill regeringen i och med de nya förslagen ändra på: Myndigheter och kommuner får tillträde till privat mark, även om fastighetsägaren skulle motsätta sig detta, för att där kunna utföra utrotningsåtgärder eller andra åtgärder som behövs för att förhindra att invasiva främmande arter sprids.

Även om det är önskvärt att hålla efter invasiva främmande arter för regeringens förslag osökt tankarna till den pågående debatten om skogsbrukets villkor. Samma oro som skogsägarna känner för ökade inskränkningar i rätten att bruka sin skog riskerar nu att drabba markägare som har jakträtten. Det finns även en oro för att regeringen inte har sett över modellen för ersättning till drabbade markägare vad gäller kostnaden för återställning av marker vid eventuell åverkan.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att äganderätten ska respekteras i de fall markägare motsätter sig utrotningsåtgärder av invasiva arter på sin mark?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:921 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)



M2018/

00655/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:921 av Åsa Coenraads (M)
Invasiva främmande arter

Åsa Coenraads har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att äganderätten ska respekteras i de fall markägare motsätter sig utrotningsåtgärder av invasiva arter på sin mark.

Jag vill inleda med att förtydliga att syftet med lagförslagen är att uppfylla Sveriges skyldigheter enligt EU-förordningen om förebyggande och hantering av introduktion och spridning av invasiva främmande arter. EU-förordningen började gälla den 1 januari 2015.

Sverige är enligt EU-förordningen skyldigt att vidta åtgärder för att förebygga och hantera att invasiva främmande arter kommer in till eller sprids inom EU. För att kunna uppfylla kraven i förordningen och genomföra bland annat de utrotningsåtgärder och återställandeåtgärder som ska avses i förordningen föreslår regeringen att den myndighet som regeringen bestämmer ska besluta om och vidta sådana åtgärder. Syftet är att minimera, mildra och avhjälpa invasiva främmande arters negativa effekter på biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster samt, i förekommande fall människors hälsa och ekonomin.

Regeringen bedömer att möjligheten till tillträde till privat mark är särskilt viktigt i fråga om skyldigheten att genomföra s.k. snabba utrotningsåtgärder och hanteringsåtgärder för att hindra att invasiva främmande arter sprids till eller inom unionen. Även när återställandeåtgärder behöver genomföras för att stärka ekosystemens motståndskraft och reparera de skador som orsakats av invasioner av invasiva främmande arter, kan en myndighet eller kommun behöva få tillträde till privat mark.

Tillträde till privat mark ska i första hand ske efter överenskommelse med ägaren eller innehavaren. Endast om ägaren eller innehavaren motsätter sig tillträde kan det bli aktuellt för en myndighet eller kommun att tvångsvis bereda sig tillträde. Det är viktigt att bestämmelsen används med omdöme. En allmän behovs- och lämplighetsprövning ska alltid göras om en åtgärd behöver genomföras mot en ägares eller innehavares vilja för att pröva om effekten av åtgärden kan tillgodoses på annat sätt än genom tvångsvis tillträde. Ingrepp i egendomsskyddet är tillåtna enligt regeringsformen bara om de görs för att tillgodose angelägna allmänna intressen.

Jag bedömer att i många fall där åtgärder behöver genomföras på privat mark för att till exempel utrota en invasiv främmande art på platsen, så är markägaren den som kommer ha mest nytta av åtgärden när den väl är gjord.

Stockholm den 7 mars 2018


Karolina Skog

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.