Alternativa finansieringslösningar

Skriftlig fråga 2017/18:927 av Lotta Finstorp (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-01
Överlämnad
2018-03-01
Anmäld
2018-03-02
Svarsdatum
2018-03-07
Sista svarsdatum
2018-03-07
Besvarad
2018-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

99,4 procent av alla företag i Sverige har färre än 50 anställda, och majoriteten av företagen är ägarledda. Det är i dessa företag som de flesta nya jobb skapas, och de står för en stor del av de kommunala skatteintäkterna.

Ett av de problem för ägarledda företag som identifieras i en undersökning från Företagarna är de begränsade möjligheterna till finansiering. Då traditionella bankfinansieringar är svåra att få behöver därför andra typer av finansiering, såsom crowdfunding och crowdlending, underlättas, .

Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att underlätta alternativa finansieringslösningar och överlåtelse av befintliga företag?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:927 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)




Svar på fråga 2017/18:927 av Lotta Finstorp (M) Alternativa finansieringslösningar

Lotta Finstorp har frågat finansministern om hon avser att vidta några åtgärder för att underlätta alternativa finansieringslösningar och överlåtelse av befintliga företag. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen delar uppfattningen att det är viktigt att underlätta alternativa finansieringslösningar för företag, särskilt små och medelstora bolag och företag i uppstartsfasen, som är i behov av kapital. Regeringen har genomfört en rad insatser för att förbättra villkoren för företagande och för att förbättra finansieringsförutsättningarna för företag i Sverige.

Som Lotta Finstorp tar upp är en form av alternativ finansiering s.k. gräsrotsfinansiering (crowdfunding). Det är en liten men snabbt växande del av de finansiella marknaderna. Det som utmärker gräsrotsfinansiering är att många investerare, som var och en investerar små belopp i ett särskilt projekt, samlas och sammanförs med dem som söker kapital genom en plattform på internet. I syfte att främja gräsrotsfinansiering som en alternativ finansieringsform för företag tillsatte regeringen i juli 2016 en utredning om detta, vilken ska överlämna sitt betänkande till mig den 19 mars. Eftersom Lotta Finstorp även ställt en särskild fråga om just gräsrotsfinansiering redovisas detta mer ingående i svaret på den frågan.

Regeringen bedömer att det finns förutsättningar att förbättra situationen på den privata bankmarknaden när det gäller småföretagares tillgång till lånefinansiering. Regeringen inledde därför förra året den s.k. Bankdialogen där både jag som finansmarknadsminister och Mikael Damberg som näringsminister är engagerade. Ambitionen är att i samverkan med banksektorn identifiera och arbeta med konkreta förbättringsåtgärder som kan leda till en ökad bankutlåning till små och medelstora företag.

På EU-nivå sker ett brett arbete för att förbättra finansieringsmöjligheterna för företag, särskilt små och medelstora företag, i syfte att skapa jobb och tillväxt. En central del i arbetet är att skapa kompletterande finansieringsmöjligheter till banklån, t.ex. främja finansiering via riskkapitalfonder och underlätta för företag att finansiera sig direkt via kapitalmarknaderna genom företagsobligationer.

Regeringen har genomfört kraftfulla åtgärder för att förbättra tillgången till riskkapital för företag i utvecklingsskeden genom en ny struktur för statens riskkapitalinsatser. Saminvest AB, som bildades 2016, kommer att samverka med, och investera genom privata aktörer. Förutom ett stärkt utbud av riskvillig finansiering förväntas bolagets arbetssätt bidra till att utveckla riskkapitalmarknaden och det finansiella ekosystemet i Sverige. Satsningar på riskkapital genomförs även inom den Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf). Dessa fonder förvaltas av Almi Invest AB och Europeiska investeringsfonden (EIF).

Överlåtelse av företag kan underlättas av många näringspolitiska faktorer som är generella för företagande som t.ex. infrastruktur och trygghetsfrågor. Olika reglers utformning är en annan faktor och regeringen anser därför att det är angeläget att reglerna är ändamålsenliga så att den administration som krävs för att följa regelverken hålls till ett minimum. Men även service, bemötande och korta handläggningstider är av vikt.

I syfte att underlätta överlåtelse av företag kan Almi Företagspartner AB bistå med rådgivning och finansiering för att underlätta överlåtelse av företag. Den rådgivning Almi erbjuder i detta sammanhang fokuserar på köparen av företag och den finansiering Almi kan ge efter prövning ska vara marknadskompletterande. Regeringen har satsat på att förstärka Almis kapacitet för ökad innovationsfinansiering och s.k. tillväxtlån, vilket lett till att Almis utlåning till företag i hela landet har ökat.

Stockholm den 7 mars 2018

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.