Nationella mål för cykling

Skriftlig fråga 2017/18:989 av Nina Lundström (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-08
Överlämnad
2018-03-09
Anmäld
2018-03-13
Svarsdatum
2018-03-21
Sista svarsdatum
2018-03-21
Besvarad
2018-03-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Nationella mål är ett viktigt instrument för att skapa engagemang och prioritet för viktiga åtgärder. Det finns mätbara mål för infrastruktur, klimat och miljöfrågor men även för exempelvis bredband. Dock saknas det nationella mål för cykling. Vissa kommuner har utformat mål men med tanke på att ansvaret för cykelåtgärder är delat mellan stat, regioner och kommuner vore ett nationellt mål angeläget att ta fram. Målet skulle exempelvis kunna vara att andelen cykling ska öka till 15 procent inom en viss tidsrymd.

Nu pågår arbetet med den nationella infrastrukturplaneringen, vilket gör det möjligt att även tydliggöra cyklingen som eget transportsätt/ trafikslag. I dag är det nästan omöjligt att kunna följa fördelning av anslag och hur de används. Det finns heller inget mål för hur cyklingen förväntas utvecklas. För att höja planeringsstatusen för cyklingen krävs ett tydligt mål samt uppföljning så som för övriga sektorer.

Jag vill med anledning av detta fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att nationella mål fastställs för cyklingen?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:989 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)



N2018/00403/TS

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:989 av Nina Lundström (L)
Nationella mål för cykling

Lundström (L) har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att nationella mål fastställs för cyklingen.

Det övergripande transportpolitiska målet är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet. Därutöver har riksdagen beslutat om ett funktionsmål om tillgänglighet och ett hänsynsmål för säkerhet, miljö och hälsa.

Regeringen fattade i april 2017 beslut om en nationell cykelstrategi. Det är den första i sitt slag och har som övergripande syfte att främja en ökad och säker cykling.

Regeringen vill främja ökat cyklande och att sätta upp mål inom området kan vara ett sätt att arbeta. Om man skapar en nationell målsättning bör den dock kunna följas upp på ett standardiserat sätt. Detta kräver att man vet mycket om cyklingens omfattning. Man måste även veta vad som ska mätas, gällande exempelvis antal resor, antal cyklister eller reslängd. Man måste också beakta att cykling i hög grad är föremål för kommunalpolitiska avvägningar och prioriteringar i den kommunala budgeten liksom att förutsättningarna för cykling ser olika ut i olika delar av landet.

Mot bakgrund av detta fick Trafikanalys under våren 2017 i uppdrag att ta fram en enhetlig metod för systematiska mätningar av cykeltrafik på lokal och regional nivå, att lämna förslag på hur en enhetlig tillämpning kan främjas samt att formulera möjliga målsättningar för ökad cykling på nationell nivå. Trafikanalys slutredovisade uppdraget i slutet av januari och frågan bereds för närvarande inom Näringsdepartementet.

Stockholm den 20 mars 2018

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.