Trafikregler för cykling

Skriftlig fråga 2017/18:994 av Nina Lundström (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-08
Överlämnad
2018-03-09
Anmäld
2018-03-13
Svarsdatum
2018-03-21
Sista svarsdatum
2018-03-21
Besvarad
2018-03-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Det finns många åtgärder för förbättrade möjligheter för cykling som inte har budgetbäring. Trafikregler är ett sådant område där möjligen beslut kan leda till ny skyltning, vilket dock kan ses som en marginell kostnad. Vissa ändringar av trafikregler skulle även kunna förbättra trafiksäkerheten.

När bilister kör om cyklister kan situationer uppstå som gör det farligt för cyklisten. En bilist kan genomföra en omkörning trots att mötande bil är i sikte. Resultatet kan bli att cyklisten tvingas ut på en obefintlig vägren eller än värre riskerar olycka. Det finns länder som har infört minsta avstånd på 1,5 meter vid omkörning av cyklist. Genom tydlig skyltning blir regeln tydlig för alla trafikanter, och skyltningen kan även påverka var regeln specifikt ska tillämpas.

Jag vill med anledning av detta fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

När avser statsrådet att ta initiativ för att 1,5-metersregeln även ska införas i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:994 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)



N2018/01707/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:994 av Nina Lundström (L)
Trafikregler för cykling

Nina Lundström har frågat mig när jag avser att ta initiativ för att 1,5 metersregeln även ska införas i Sverige.

Jag håller med Nina Lundström att det är mycket angeläget att förbättra trafiksäkerheten för cyklister. Av trafikförordningen (1998:1276) framgår att en förare får köra om endast om det kan ske utan fara. Den förare som kör om ska lämna ett betryggande avstånd i sidled mellan sitt fordon och det fordon som körs om.

Det kan vara svårt att säga hur långt ett betryggande avstånd kan vara. Vissa fordon kan passeras med mindre avstånd medan till exempel passage av barn som cyklar kräver ett större avstånd. Det är därför upp till den som gör en omkörning, att avgöra vilket avstånd som är lämpligt vid varje situation. Den som gör en omkörning förbi en cykel bör dock särskilt försäkra sig om goda säkerhetsmarginaler, då risken för cyklisten vid en omkörning kan vara väldigt hög.

Vidare vill jag framhålla att regler i sig inte nödvändigtvis förbättrar trafiksäkerheten. Det krävs även en god regelefterlevnad, vilket bland annat kan åstadkommas med hjälp av information och att polisen beivrar regelöverträdelser.

Det saknas för närvarande beredningsunderlag för förslag om ett specificerat minsta avstånd vid omkörning av cyklister. Enligt min uppfattning kan frågan dock komma att aktualiseras längre fram i tiden i ett sammanhang då ytterligare åtgärder görs för att förbättra trafiksäkerheten i enlighet med nollvisionen.

Slutligen vill jag framhålla att teknikutvecklingen går snabbt och att det inkluderar teknik som hjälper trafikanter att göra rätt i trafiken. Genom sensorer på fordonen och cyklister bör t.ex. en bilist i framtiden kunna få teknisk hjälp att hålla rätt avstånd vid omkörning. Även utveckling av transportinfrastrukturen är givetvis viktig för att öka förutsättningarna för att hålla rätta avstånd vid omkörning av cyklister.

Stockholm den 20 mars 2018

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.