Svensk rovdjursförvaltning

Skriftlig fråga 2018/19:100 av Erik Ottoson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-01-31
Överlämnad
2019-02-01
Anmäld
2019-02-05
Svarsdatum
2019-02-13
Sista svarsdatum
2019-02-13
Besvarad
2019-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Att ha en fullgod inventering av våra svenska rovdjur är avgörande för en ändamålsenlig rovdjursförvaltning. Kunskapsläget i Sverige är relativt gott när det gäller våra stora rovdjur, men det kan bli ännu bättre och osäkerheterna kan bli mindre.

En nästan outnyttjad resurs som ännu finns i och med det nya rättsläget på kameraövervakningsområdet är de viltkameror som jägare satt upp för viltövervakning. Med största säkerhet finns en stor mängd kunskap att hämta ur de bilder som dessa kameror har tagit. Inrapporteringsfrekvensen från jägarna är dock väldigt låg i dagsläget.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:


Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att fler jägare ska skicka in bilder från sina viltkameror för att bidra till rovdjursförvaltningen och annan viltinventering?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:100 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)



N2019/00446/FJR

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:100 av Erik Ottoson (M)
Svensk rovdjursförvaltning

Erik Ottoson har frågat mig om vilka åtgärder jag avser vidta för att fler jägare ska skicka in bilder från sina viltkameror för att bidra till rovdjursförvaltningen och annan viltinventering.

Den 1 augusti 2018 trädde kamerabevakningslagen (2018:1200) i kraft. Den nya lagen innebär att tillstånd inte längre behövs vid bland annat enskildas kamerabevakning som utförs av rent privat natur. Jägare som vill ha åtelkameror behöver således inte längre tillstånd.

Enligt förordningen (2012:989) med instruktion för Naturvårdsverket, är Naturvårdsverket den myndighet som ansvarar för frågor om jakt och vilt enligt jaktlagstiftningen. Ansvaret innebär bland annat att Naturvårdsverket årligen granskar och fastställer inventeringsresultat för vissa arter, bl.a. stora rovdjur. Via Naturvårdsverket bedrivs sedan 2017 forskningsprojektet, Scandcam, som syftar till att jämföra kameraövervakning med traditionell inventering. Projektet beräknas slutföras under året.

Jag har tillförsikt i att Scandcam kan ge en god bild av hur viltkameror skulle kunna bidra till rovdjursförvaltningen och annan viltinventering.

Jag vill framhålla att enskildas frivilliga insatser i skog och mark har stor betydelse för den höga kunskapsnivån inom svensk viltförvaltning.

Stockholm den 13 februari 2019

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.