Vargstammen

Skriftlig fråga 2018/19:16 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-01-23
Överlämnad
2019-01-23
Anmäld
2019-01-24
Svarsdatum
2019-01-30
Sista svarsdatum
2019-01-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Sveriges riksdag har tagit beslut om att ställa sig bakom en vargstam på 170–270 vargar, men i dag är vargstammen betydligt större, vilket skapar enorma problem för landsbygden. Dessutom är vargstammen begränsad till Mellansverige, vilket gör att påfrestningarna där blir ännu större.

Sveriges riksdag har också ställt sig bakom ett beslut i livsmedelsstrategin som säger att vi ska öka livsmedelsproduktionen i Sverige, men en för stor vargstam äventyrar även detta mål.

En för stor vargstam förstör för både jägare, djuruppfödare och hundägare och minskar möjligheterna att kunna leva och bo på landsbygden.

Vargstammen är för stor i dag, och skadorna är enorma för de drabbade djurägarna.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vad avser statsrådet att göra för att minska antalet vargar till 170–270 vargar och därmed följa riksdagens beslut? 

Svar på skriftlig fråga 2018/19:16 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)




Svar på fråga 2018/19:16 av Sten Bergheden (M)
Vargstammen

Sten Bergheden har frågat mig vad jag avser att göra för att minska antalet vargar till 170–270 vargar och därmed följa riksdagens beslut.

Det som riksdagen fastslog i sitt betänkande En hållbar rovdjurspolitik, (bet. 2013/14:MJU7), var att målet för vargens referensvärde för gynnsam bevarandestatus i Sverige ska vara minst 170–270 individer.

Den dåvarande regeringen angav i sin proposition En hållbar rovdjurs-politik (prop. 2012/13:191) att efter riksdagens behandling bör Naturvårdsverket slutföra rapporteringen av gynnsam bevarandestatus, enligt artikel 17 i art- och habitatdirektivet och i enlighet med gällande regler ange bedömningen av var referensvärdet ligger inom de föreslagna intervallen. Därefter gjorde Naturvårdsverket 2015 bedömningen att det behövs minst 300 vargar i Sverige och att minst en invandrad varg från Finland eller Ryssland ska reproducera sig med en skandinavisk varg under naturliga förhållanden varje femårsperiod för att vargen ska anses ha gynnsam bevarandestatus. Nästa rapportering ska göras 2019.

Vad gäller rovdjurspolitiken är det långsiktiga målet att varg, björn, järv, lodjur och kungsörn ska uppnå och bibehålla en gynnsam bevarandestatus, samtidigt som tamdjurshållning inte påtagligt försvåras och socioekonomisk hänsyn tas. Samtidigt som vi har livskraftiga rovdjursstammar, ska de som lever och verkar på landsbygden kunna känna trygghet, bedriva jakt och hålla tamboskap.

Rovdjursförvaltningen är regionaliserad. För förankring och trovärdighet inom viltförvaltningen behövs lokalt inflytande, samverkan och reell delaktighet, t.ex. såsom sker genom viltförvaltningsdelegationerna. I dessa sammanhang finns möjlighet till samråd och faktiskt inflytande i myndigheternas processer.

Stockholm den 30 januari 2019

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.