Andelstal i vägsamfälligheter

Skriftlig fråga 2018/19:187 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-02-11
Överlämnad
2019-02-12
Anmäld
2019-02-13
Sista svarsdatum
2019-02-20
Svarsdatum
2019-02-27
Besvarad
2019-02-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Trafikverket utvecklar och förvaltar det statliga vägnätet på drygt 10 000 mil och betalar ut ekonomiskt stöd för ytterligare 7 500 mil enskilda vägar i Sverige. Trafikverket ställer allt större krav på att vägsamfälligheter och vägföreningar som får statligt bidrag till drift av vägar har en ordnad förvaltning med aktuella uppgifter om styrelser, andelstal med mera. För att åstadkomma detta krävs för närvarande stora insatser från lantmäterimyndigheterna. Det uppskattas att antalet ansökningar om lantmäteriförrättningar avseende vägsamfälligheter kommer att mer än fördubblas de närmaste åren. Beträffande handläggningstiderna redovisas i Lantmäteriets årsredovisning 2017 att dessa fortsatte att öka under 2017. I genomsnitt var handläggningstiden 49 veckor, vilket innebär en ökning med 29 procent sedan 2015.

Riksförbundet för enskilda vägar (Rev) lämnade ett förslag till regeringen redan i december 2013 om ett enklare sätt att ompröva andelstal i en vägförening. Besked lämnades under förra året att beredning av ärendet pågår i Regeringskansliet.

Dagens regelverk fungerar dåligt; merparten av alla befintliga föreningar underlåter att ändra andelstalen genom de möjligheter som finns, bland annat till följd av mycket höga kostnader för omprövningsförrättningar. Och om omprövningsförrättning ändå söks hamnar denna i kö hos Lantmäterimyndigheten, och handläggningstiderna tenderar att bli ännu längre när många vägsamfälligheter av skilda orsaker behöver nybildas de närmaste åren. Det enskilda vägnätet är av mycket stor betydelse för skogsbruket och landsbygden. Det behövs ett smidigare förfarande, och det kan åstadkommas genom att ge fastighetsägarna rätt att som delägare i vägsamfällighet på årsstämma fatta beslut om ändrade andelstal.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet justitie- och migrationsminister Morgan Johansson följande:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att göra regelförenklingar för vägsamfälligheter, och vad sker för närvarande i beredningen av denna fråga?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:187 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019/00481

/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:187 av Lars Beckman (M) Andelstal i vägsamfälligheter

Lars Beckman har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att göra regelförenklingar för vägsamfälligheter och vad som för närvarande sker i beredningen av denna fråga.

Lars Beckmans fråga tar främst sikte på omprövning av andelstal i s.k. vägföreningar, dvs. samfällighetsföreningar som förvaltar en gemensamhetsanläggning för väg. För regeringen är det viktigt att regelverket om vägföreningar fungerar effektivt samtidigt som det är rättssäkert. År 2015 beslutades flera förenklingar av lagstiftningen. Under de senaste åren har dessutom Lantmäteriet genomfört förenklingsarbete i syfte att underlätta för föreningarna och minska deras kostnader.

När det gäller det förslag från Riksförbundet Enskilda Vägar (REV) som Lars Beckman tar upp så är frågan komplicerad. Detta har också framhållits i svar på tidigare riksdagsfrågor med i huvudsak motsvarande innehåll. Andelstalen i en gemensamhetsanläggning bör kunna stå sig under lång tid samtidigt som beräkningen av dem kan vara svår. Föreningar som själva ska beräkna andelstalen kan behöva hjälp från utomstående konsulter med ökade kostnader för föreningarna som följd. En särskild invändning som har förts fram mot REV:s förslag är att det skulle kunna leda till att rättssäkerheten försämras, eftersom en majoritet av föreningens medlemmar skulle kunna ändra andelstalen mot minoritetens vilja. En annan invändning är risken för svårlösta tvister inom föreningarna. Det är viktigt att komma ihåg att andelstalen har betydelse inte bara för medlemmarna utan även för t.ex. kreditgivare.

Beredningen av förslaget pågår i Regeringskansliet. De invändningar som kan riktas mot förslaget är emellertid av sådant slag att arbetet även framöver bör inriktas i första hand på generella åtgärder, som också kommer vägföreningarna till godo.

Lars Beckman framhåller den tidsåtgång som en omprövningsförrättning hos Lantmäteriet är förenad med. Den 15 februari i år besvarade statsrådet Per Bolund en interpellation från Lars Beckman om Lantmäteriets verksamhet (interpellation 2018/19:53). Som Per Bolund redogjorde för har regeringen vidtagit och vidtar ett antal åtgärder för att förkorta Lantmäteriets handläggningstider.

Stockholm den 26 februari 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.