Åtgärder mot flyktingspionage

Skriftlig fråga 2018/19:259 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-15
Överlämnad
2019-02-19
Anmäld
2019-02-26
Svarsdatum
2019-02-27
Sista svarsdatum
2019-02-27
Besvarad
2019-02-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sverige har kommit att bli en fristad för många förföljda regimkritiker. Sedan länge är det känt att detta gäller personer från länder som Ryssland, Iran, Kina, Turkiet och Etiopien. Flyktingspionage är att klassa som en del av underrättelsehotet från främmande makt, varför det är oerhört allvarligt att detta fortsätter.

Nya uppgifter visar hur en Securitasvakt, som än i dag arbetar åt företaget, spionerat på asylsökande turkiska regimkritiker i Migrationsverkets egna lokaler i Malmö. En av dem som trätt fram och vittnat mot vakten kom till Sverige efter att ha flytt Turkiets omfattande utrensningar av Gülenanhängare och berättade då att spionaget skedde i samband med dennes första möte med Migrationsverket. Samma dag blev byggnaden där vittnet vistats tillsammans med andra Gülenanhängare beskjuten, vilket också bekräftats av polisen.

Även ett liknande fall har uppmärksammats. I det fallet har en Malmöpolis som sympatiserar med Erdoğan vid upprepade tillfällen hånat förföljda regimkritiker på sociala medier.

Jakten på oppositionella i Turkiet är skrämmande nog, och enligt Turkiets egen justitieminister har 31 088 personer dömts för kopplingar och sympatier med rörelsen. Vad som är än värre är det faktum att turkiska myndigheter helt öppet uppmanat turkar att ange regimkritiker. Sommaren 2016 uppmanades sympatisörer till det styrande turkiska partiet AKP helt öppet att rapportera personer, organisationer och lärosäten som stöder eller finansierar Gülenrörelsen till turkiska myndigheter. Enligt en israelisk tidning har regimkritiker också kidnappats utomlands i länder som Kosovo, Azerbajdzjan, Ukraina och Gabon, för att sedan föras till Turkiet. Turkiska medier skryter även om när Gülenanhängare kidnappas och förföljs, vilket också visar på hur allvarlig situationen är för regimkritiker.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern att göra för att förhindra att vakter, poliser eller myndighetspersonal agerar spioner åt främmande stater?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:259 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2019/

00

580/PO

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:259 av Marcus Wiechel (SD)
Åtgärder mot flyktingspionage

Marcus Wiechel har frågat justitie- och migrationsministern vad han avser att göra för att för att förhindra att vakter, poliser eller myndighetspersonal agerar spioner åt främmande stater. Frågan har överlämnats till mig att besvara.

Det är oacceptabelt att människor som flytt sitt hemland och som fått en fristad i Sverige blir utsatta för trakasserier eller nedtystningsförsök. De ska kunna utöva sina grundläggande fri- och rättigheter på precis samma villkor som alla andra människor som bor och lever här. Regeringen fördömer naturligtvis främmande makters försök att tysta ner eller trakassera meningsmotståndare som står under vårt lands beskydd

Säkerhetspolisen har till uppgift att bekämpa flyktingspionage i Sverige. Insatser för att förebygga, förhindra och upptäcka flyktingspionage är en viktig verksamhet för myndigheten. Säkerhetspolisen samtalar med utsatta grupper i samhället för att öka medvetenheten om problematiken. Säkerhetspolisen arbetar också aktivt med myndigheter och organisationer som kan vara utsatta för olovlig underrättelseverksamhet som syftar till att inhämta information som i nästa steg kan användas till att bedriva flyktingspionage mot enskilda individer. Genom att göra de anställda medvetna om flyktingspionage minimeras risken för att de ovetande tillhandahåller information som kan användas av underrättelse- och säkerhetstjänster som bedriver flyktingspionage. 

Om någon ägnar sig åt flyktingspionage är det Säkerhetspolisens uppgift att utreda eventuell brottslighet och verka för att personen i fråga lagförs. Ett exempel på detta är den man som Säkerhetspolisen grep misstänkt för att ha bedrivit flyktingspionage mot personer i Sverige, och som i april 2018 dömdes för olovlig underrättelseverksamhet mot person. Brottet bedömdes som grovt.

Jag följer Säkerhetspolisens arbete noga på detta område och vet att myndigheten arbetar aktivt med frågan.

Stockholm den 27 februari

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.