Statslösa svenska barn

Skriftlig fråga 2018/19:387 av Robert Hannah (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-03-12
Överlämnad
2019-03-13
Anmäld
2019-03-14
Sista svarsdatum
2019-03-20
Svarsdatum
2019-03-21
Besvarad
2019-03-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Antalet barn som fötts via internationella surrogatarrangemang gick 2018 uppskattningsvis om antalet barn som kom till Sverige via internationella adoptioner. Men det saknas lagstiftning som skyddar de barn som tillkommit via internationella surrogatarrangemang.

De svenska barn som föds i till exempel Ukraina är till en början statslösa. De erkänns inte som medborgare i Ukraina samtidigt som processen för att bli medborgare i Sverige är lång – med tanke på att det handlar om spädbarn.

Har man inte något svenskt medborgarskap har man inte heller rätt till vård eller andra typer av socialförsäkringar. Det går inte heller att teckna privata försäkringar för barnet. Barnen har inte heller några vårdnadshavare. Oavsett om man är för eller emot internationella surrogatarrangemang så måste barn behandlas enligt barnkonventionen och i enlighet med vad som är det bästa för barnet. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Anser ministern och regeringen att något behöver göras för att inte svenska barn ska behöva vara statslösa vid födseln, och vilka åtgärder planerar regeringen att vidta för att säkerställa att barnen så snabbt och rättssäkert som möjligt får svenskt medborgarskap?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:387 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019/00991/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:387 av Robert Hannah (L)
Statslösa svenska barn

Robert Hannah har frågat mig om något behöver göras för att inte svenska barn ska behöva vara statslösa vid födseln, och vilka åtgärder regeringen planerar att vidta för att säkerställa att barn som har fötts via internationella surrogatarrangemang så snabbt och rättssäkert som möjligt får svenskt medborgarskap.

Undvikande av statslöshet är en grundprincip i svensk medborgarskaps-lagstiftning. Sverige har också genom att ansluta sig till ett antal internationella konventioner bl.a. barnkonventionen, FN:s konvention om begränsning av statslöshet och europeiska konventionen om medborgarskap förbundit sig att undvika statslöshet, särskilt i fråga om barn.

Reglerna för automatiskt förvärv av svenskt medborgarskap innebär att ett barn förvärvar svenskt medborgarskap vid födelsen om en förälder till barnet är svensk medborgare, eller en avliden förälder till barnet var svensk medborgare vid sin död. Sedan den 1 april 2015 gäller detta oavsett var barnet föds och oavsett om föräldrarna är gifta med varandra eller inte.

När ett barn föds efter ett surrogatarrangemang i utlandet och barnets genetiska far är svensk medborgare, får barnet svenskt medborgarskap så snart faderskapet är fastställt. Den 1 januari 2019 trädde nya regler i kraft som innebär att faderskap i dessa situationer kan fastställas genom bekräftelse av faderskapet under medverkan av en svensk socialnämnd. Ett sådant förfarande är typiskt sett enklare och snabbare än den domstolsprocess som tidigare var regel. När faderskapet är fastställt kan fadern även bli barnets vårdnadshavare.

Regeringen har också gett Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd i uppdrag att ta fram och sprida ett kunskapsstöd med syftet att ge ökad kunskap hos berörda myndigheter om de rättsliga frågor som kan uppkomma vid ett surrogatarrangemang i utlandet och att underlätta myndigheternas arbete med att hantera dessa frågor. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 16 december 2019.

Stockholm den 21 mars 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.