Kontroller och resultatredovisning av bistånd

Skriftlig fråga 2018/19:388 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-03-12
Överlämnad
2019-03-13
Anmäld
2019-03-14
Sista svarsdatum
2019-03-20
Svarsdatum
2019-03-25
Besvarad
2019-03-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Ett givarlands mardröm. Så beskrivs historien om en direktör som levde ett lyxliv tack vare svenska biståndsmiljoner. Sverige har varit en av de största bidragsgivarna till organisationen International Center for Trade and Sustainable Development (ICTSD) genom Sida och finansierade organisationen från starten 1996 till hösten 2018.

Listan över misskötseln inom organisationen med skyhöga löner, avsaknad av redovisningar, nepotism, återkommande intressekonflikter, lyxliv och misstänkt korruption kan göras lång, och det som framkommit har chockat många – inte minst då det hela har kunnat fortsätta trots enorma brister i rapporteringen kring hur resurser används.

Bevis saknas för att styrelsen för organisationen systematiskt granskat arvoden och ersättningar, och skyhöga arvoden har lett till att personalkostnader har stått för omkring 65 procent av de totala utgifterna. Flertalet resor för direktören, med femstjärniga hotell och business class, saknade såväl inbjudan som skriftlig motivering. Trots att transporter betalats i förväg togs kontanter ut i vad som påstås ha varit resesyfte. Omfattande lån har tagits ut och bidrag betalats till toppchefernas barns privatskolor. Det finns ytterligare exempel på detta haveri, vilket gör det ännu märkligare att det kunnat fortgå.

Trots att Sida årligen har gjort oberoende revisioner samt följt upp ekonomin av ICTSD har man inte kunnat finna några missförhållanden. Det var i stället en brittisk rapport som kunde avslöja detta, vilket inte är särskilt förvånande då den revisionskommitté som skulle granska räkenskaperna och se till att organisationen sköttes korrekt enbart träffades en gång per år vid ett en timme långt möte. Sida har i en kommentar till Svenska Dagbladet sagt att någon ytterligare utredning av organisationen inte är aktuell, av kostnadsskäl.

Det är uppenbarligen oerhört enkelt att kapitalt missbruka mångmiljonbelopp av våra biståndsmedel.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att förhindra att detta sker igen, och avser statsrådet och regeringen att verka för ökade kontroller samt resultatredovisning av utbetalda biståndsmedel?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:388 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Eriksson

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:388 av Marcus Wiechel (SD) Kontroller och resultatredovisning av bistånd samt fråga 2018/19:400 av Magdalena Schröder (M) Misstänkt korruption inom biståndsverksamhet

Markus Wiechel har frågat mig på vilket sätt regeringen och jag arbetar för ökade kontroller samt resultatredovisning att förhindra att svenska biståndsmedel missbrukas och Magdalena Schröder har frågat mig om vilka åtgärder regeringen och jag avser att vidta för att skärpa rutinerna och säkerställa att misstänkt korruption inom biståndsverksamheten alltid utreds och polisanmäls. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Att fortsätta bekämpa korruption är en central del i arbetet för att uppnå de globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030 och är således en prioriterad fråga för regeringen. Det är alltid oacceptabelt att pengar som ska till fattigdomsbekämpning används på ett felaktigt sätt. Arbetet för att stärka bekämpandet av korruption har sedan många år utgjort en del av Sidas uppdrag, under såväl nuvarande som tidigare regeringar. Sverige ställer i genomförandet av biståndet krav på god kontroll och åtgärder mot korruption, i multilaterala organisationer liksom i andra typer av bistånd. Som exempel på korruption tar båda frågeställarna upp det aktuella fallet med organisationen International Center for Trade and Sustainable Development (ICTSD). De årliga revisionsrapporterna som genomförts vad gäller den organisationen har tagits fram av en stor internationell revisionsfirma och har varit utan anmärkning och inga väsentliga brister har lyfts till styrelsen av revisionsfirman. Vidare har organisationen inkommit med rapporter i tid och fortsatt utföra sitt arbete. När så oegentligheter som här uppdagas i biståndet kommer Sverige alltid att reagera och vidta nödvändiga åtgärder. När det gäller ICTSD har stödet följaktligen avbrutits. Och vi har också ställt återkrav. Vi har vidare bedömt att den information som gavs i DFID:s rapport är tillräcklig för att kunna dra lärdomar av det som har hänt. När väl misstankar om korruption bekräftas agerar Sida som ansvarig myndighet enligt sin korruptionspolicy, alltid förebygga, aldrig acceptera, alltid agera, allt rapportera och alltid informera vid misstankar om korruption.

Korruption är och förblir ett allvarligt hinder för utveckling. Det är därför viktigt att värna antikorruptionsarbetet för att bygga och stärka de demokratiska strukturerna i våra samarbetsländer. Sida arbetar således ständigt med sitt antikorruptionsarbete, de fortsätter utveckla sitt arbetssätt för riskbedömningar och uppföljning och fortsätter att återföra lärdomar i förebyggande syfte.

Stockholm den 25 mars 2019

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.