Viltövervakning av smittsamma sjukdomar

Skriftlig fråga 2018/19:44 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-01-28
Överlämnad
2019-01-28
Anmäld
2019-01-30
Svarsdatum
2019-02-06
Sista svarsdatum
2019-02-06
Besvarad
2019-02-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

År 2017 fick SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) ett uppdrag att övervaka inte bara CWD-smitta utan även andra viltsjukdomar som fågelinfluensa, dvärgbandmask och amerikansk svinpest.

När myndigheterna nu har fått sina nya regleringsbrev finns förvånande nog inte detta viktiga uppdrag med längre. I fackpressen har vi under januari kunnat läsa att statssekreteraren på näringsdepartementet tagit en muntlig kontakt med ansvariga myndigheter för att intyga att övervakningen inte ska dras ned eller tas bort. För allmänheten råder dock oklarhet om vad som gäller.

CWD och afrikansk svinpest kan få förödande konsekvenser för inte bara vilda djur utan även tamdjursbesättningar. I andra länder har hela besättningar fått slaktas ut, och då smittan kommer allt närmare Sverige finns den risken även här.

I en tid då svenskt jordbruk redan riskerar att minimeras på grund av dålig lönsamhet och sommarens torka vore detta förödande för svensk livsmedelsproduktion.

I Svealandsregionen med en tät rovdjurspopulation är även risken för utbrott av dvärgbandmask stor och rädslan för smittspridning till människa är överhängande. Risken för smitta vid svamp- och bärplockning finns, och det vore tråkigt för friluftslivet och friskvården om människor inte vågade röra sig i skog och mark av rädsla för att bli smittade.

En garant för att staten ska kunna ge råd och information om vad som sker i naturen är övervakning och kontroll av smitta. Det är därför oroväckande med signaler som kommuniceras ut offentligt om att regeringen glömt att föra in uppdraget till ansvarig myndighet som sedan avbryter övervakningen.

Det är viktigt att statliga myndigheter har ett långsiktigt och noggrant övervakningssystem av viltsjukdomar. Detta får inte äventyras av att regeringen glömt att föra in saker i sina regleringsbrev.

Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet Jennie Nilsson:

 

Finns uppdraget om viltövervakning med i uppdraget till ansvarig myndighet?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:44 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)



N2019/00319/SUN N2019/00321/SUN

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:42 av John Widegren (M)
Viltövervakning som uppdrag och på fråga 2018/19:44 av Åsa Coenraads (M) Viltövervakning av smittsamma sjukdomar

John Widegren och Åsa Coenraads har båda frågat mig om uppdraget om viltövervakning finns med i uppdraget till den ansvariga myndigheten Statens veterinärmedicinska anstalt.

Enligt myndighetens instruktion ska Statens veterinärmedicinska anstalt bland annat följa och analysera utvecklingen av sjukdomstillstånd hos vilda djur. Statens veterinärmedicinska anstalt har under många år utfört ett utomordentligt gott arbete med viltövervakning. För viltverksamhet har Statens veterinärmedicinska anstalt länge fått bidrag ur viltvårdsfonden, såsom ett anslagsvillkor i sitt årliga regleringsbrev. Den gängse ordningen för regeringens användning av viltvårdsfonden är att medel tilldelas genom ett särskilt regeringsbeslut efter en föregående ansökan om medel.

Regeringen fattade den 31 januari 2019 beslut om att Statens veterinärmedicinska anstalt ska få bidrag till viltverksamhet även för 2019. För att medelstilldelning från fonden ska ske på samma vis som till andra tilldelade, kommer Statens veterinärmedicinska anstalt kommande år kunna ansöka om medel från viltvårdsfonden.

Jag är övertygad om att Statens veterinärmedicinska anstalt även i fortsättningen kommer att genomföra sitt uppdrag enligt myndighetens instruktion.

Stockholm den 6 februari 2019

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.