Moderniserad valprocess

Skriftlig fråga 2018/19:46 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-01-28
Överlämnad
2019-01-28
Anmäld
2019-01-30
Svarsdatum
2019-02-06
Sista svarsdatum
2019-02-06
Besvarad
2019-02-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Den 14 september 2018 lämnade undertecknad in en skriftlig fråga till dåvarande ansvarig minister, Alice Bah Kuhnke, rörande den svenska valprocessen. Med hänvisning till att vi hade en övergångsregering kom inget svar, trots att frågan knappast var att anse som särskilt politisk. Av den anledningen ställs nu frågan till ansvarigt statsråd i den nya regeringen.

Efter att valet 2018 avslutades spreds inte helt oväntat olika konspirationsteorier om valfusk samt misstänkliggöranden kring det svenska valsystemet. Detta kan ha intensifierats då Valmyndighetens sida stängdes ned, utan vidare förklaring. För att motverka ryktesspridning och konspirationsteorier kring detta borde det ligga i allmänhetens intresse att få ta del av skälet till detta.

En dansk liberal politiker, som tidigare bevakat val i Östeuropa, uttalade sin skepsis mot det svenska valsystemet med orden: Det svenska valsystemet är långt ifrån europeisk standard. Han menade vidare att det svenska politiska systemet var mycket odemokratiskt. Ett av huvudskälen till detta uttalande sägs vara faktumet att svenska valsedlar ligger framme, vilket gör att de som befinner sig i lokalen enkelt kan se vilka valsedlar en väljare väljer att ta. Väljare har vittnat om att de även tvingats hämta sina valsedlar samtidigt som valförrättare stått bredvid och tittat på.

Ganska tidigt i valrörelsens skede började det strömma in tips om olika former av valfusk, vilket intensifierades under valdagen. Vissa partivalsedlar sas inte ha packats upp, och flertalet partivalsedlar hade försvunnit alternativt fått andra partiers valsedlar placerade över sig. Väljare uppmanades i vissa vallokaler att inte försegla sina kuvert med valsedlar innan de skulle lämnas in, och i något fall fanns till och med uppmaningen på ett papper. Under förtidsröstningen stals även Sverigedemokraternas valsedlar från tre ambassader i tre olika länder i Europa, enligt tidningen Metro.

Det har framkommit att valförrättare ertappats med att kryssa för vallistorna med blyertspenna trots att det enligt reglerna ska göras med bläckpenna, och i något fall var valurnorna inte förseglade som de borde ha varit.

De allra flesta rykten som sprids om omfattande valfusk är naturligtvis ingenting man behöver ta på särskilt stort allvar, men det finns trots allt delar i valprocessen som kan förbättras. Ingen tjänar på att misstron mot den svenska demokratin ökar.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Avser ministern att verka för en förändring av den svenska valprocessen för att öka tilltron till vår demokrati, stärka valhemligheten och i allmänhet möjliggöra för ett mer effektivt valsystem, och vad avser hon i sådana fall att göra?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:46 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019/

00304/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och

migrations

ministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:46 av Markus Wiechel (SD)

Moderniserad valprocess

Markus Wiechel har frågat kultur- och demokratiministern om hon avser att verka för en förändring av den svenska valprocessen för att öka tilltron till vår demokrati, stärka valhemligheten och i allmänhet möjliggöra för ett mer effektivt valsystem, och vad hon i sådana fall avser att göra.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Förtroendet för valsystemets förmåga att garantera fria och hemliga val liksom att säkerställa korrekta och legitima resultat utan yttre påverkan, är grundläggande för systemets demokratiska legitimitet. Det svenska valsystemet är robust. Det är svårt för enskilda individer eller grupper eller för främmande makt att manipulera och därigenom påverka valresultat. Det beror bl.a. på att röstmottagningen och rösträkningen sker manuellt och decentraliserat i ett stort antal distrikt i kommunerna, att valsedlarna som räknats en första gång av de lokala valmyndigheterna kontrollräknas av de regionala valmyndigheterna innan resultatet fastställs och att hela förfarandet är öppet för full insyn. Den ordning som vi har i dag har vi haft under mycket lång tid och tilltron till systemet är stort hos den breda allmänheten.

Även om valsystemet i grunden fungerar väl är det min uppfattning att regeringen ständigt måste vara uppmärksam på att attityder och förväntningar hos väljare kan förändras över tid och att det kan finnas behov av förbättringar av vårt system. Exempelvis beslutade riksdagen så sent som i november 2018 om ändringar i vallagen som syftar till att ytterligare stärka skyddet för valhemligheten, bl.a. genom nya krav på avskärmning av valsedelställen. Den nya reformen kommer att tillämpas första gången vid valet till Europaparlamentet i maj. Som med alla reformer bör denna förändring följas upp för att säkerställa att syftet med den uppnås på ett effektivt sätt.

Det finns anledning att efter varje val utvärdera och dra lärdomar av erfarenheterna från dessa. Jag ser därför fram emot att få ta del av den erfarenhetsrapport från höstens val som Valmyndigheten presenterar inom kort. Den redovisningen liksom Valprövningsnämndens kommande rapport om hanteringen av överklaganden och de rapporter som oberoende valexperter har lämnat med anledning av valobservationer som gjorts i samband med valen utgör ett värdefullt underlag för bedömningen av behovet av framtida åtgärder.

Stockholm den 6 februari 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.