Venezuelas president

Skriftlig fråga 2018/19:47 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-01-28
Överlämnad
2019-01-28
Anmäld
2019-01-30
Svarsdatum
2019-02-06
Sista svarsdatum
2019-02-06
Besvarad
2019-02-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Efter snart sex år under den impopuläre presidenten Nicolas Maduro och 20 år under en socialistregim har Venezuelas befolkning fått nog. Folket, som under större delen av Maduros styre har styrts genom dekret, har levt under enorma ekonomiska svårigheter och omfattande statligt sanktionerade övergrepp, varför det också förkommit stora protester där demonstranter skadats eller till och med dödats. Till råga på detta är Maduro varken demokratiskt vald som president eller att betrakta som en konstitutionellt legitim president.

Med hänvisning till Venezuelas grundlag har den 35-årige ingenjören och ledamoten av landets nationalförsamling, oppositionsledaren Juan Guaidó, därför utnämnt sig som tillförordnad president i landet. Han har en uttalad ambition att utlysa nyval och tycks ha ett mycket starkt folkligt stöd bakom sig.

Reaktionerna från omvärlden har inte väntat. USA, Kanada och större delen av Venezuelas grannländer är bara några av en lång rad stater som erkänt Guaidó som president. Tyskland, Spanien och Frankrike har ställt ett ultimatum: Maduro förväntas hålla nyval inom åtta dagar, annars kommer även dessa länder att stödja Guaidó.

Utrikesministern har tidigare påtalat venezuelaners självklara rätt till demokrati och fred, men i övrigt har det varit förhållandevis tyst. Detta trots att det vore en självklarhet att Sverige likt så många andra länder bör stå bakom Guaidó.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser den svenska regeringen att erkänna Juan Guaidó som Venezuelas tillfällige president eller likt Ryssland och Turkiet fortfarande stå bakom Maduro?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:47 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:47 av Markus Wiechel (SD) Venezuelas president och fråga 2018/19:63 av Fredrik Malm (L) Sveriges agerande i fråga om Venezuela

Markus Wiechel har frågat mig om jag och regeringen avser att erkänna Juan Guaidó som Venezuelas tillfällige president eller likt Ryssland och Turkiet fortfarande stå bakom Maduro. Fredrik Malm har samtidigt frågat mig om regeringen är beredd att erkänna Juan Guaidó att leda landet fram till att fria och demokratiska val hålls i Venezuela. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

De senaste veckorna har varit mycket spända i Venezuela och vi har följt utvecklingen nära. De landsomfattande fredliga demonstrationerna och de kraftfulla missnöjesyttringarna kan inte längre ignoreras av Maduro. Sverige har igenom EU den 22 maj förra året uttalat att vi inte godtar valresultatet från i maj som förde Maduro till makten då vi inte anser att valen var fria och rättvisa. I november 2017 antog EU sanktioner på en rad områden mot Venezuela och ett antal personer har också listats för riktade åtgärder. Det är nu hög tid att venezolanerna får fritt och fredligt bestämma sin framtid.

Sverige agerar främst genom EU för att verka för en fredlig lösning i Venezuela. För Sverige är EU-enighet centralt och EU har nyligen ställt tydliga krav på en återgång till demokrati och att fria och trovärdiga val ska utlysas. EU verkar nu kraftfullt för att detta blir verklighet och har lanserat en internationell kontaktgrupp med syfte att bidra till en fredlig och demokratisk lösning på krisen. Gruppen ska verka för att skapa förtroende mellan parterna och skapa förutsättningar för en trovärdig politisk process i linje med den venezolanska konstitutionen inkl. utlysa fria och rättvisa val. Sverige kommer att ingå i kontaktgruppen och bidra aktivt till att en process kommer till stånd så fort som möjligt.

Sverige erkänner inte regeringar utan tillämpar folkrättens principer för erkännande av stater. Sverige stödjer och betraktar Nationalförsamlingens ordförande Juan Guaidó som legitim interimspresident, som enligt den venezolanska konstitutionen har uppgiften att utlysa nyval.

Stockholm den 4 februari 2019

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.