Avstyckning av fastigheter

Skriftlig fråga 2018/19:500 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-04-04
Överlämnad
2019-04-04
Anmäld
2019-04-05
Sista svarsdatum
2019-04-17
Svarsdatum
2019-04-24
Besvarad
2019-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Sverige har långa handläggningstider hos Lantmäteriverket för avstyckning av fastigheter. Riksdagens utredningstjänst (RUT) har i RUT-rapporten Dnr 2019:184 redovisat svar på frågor från mig om bland annat hur verksamheten är organiserad i Norden jämfört med i Sverige, samt hur långa handläggningstiderna är i våra grannländer och vad kostnaderna är för att göra en avstyckning 2017 och 2018.

I Sverige är sedan flera år tillbaka långa handläggningstider i förrättningsverksamheten en stor utmaning för den statliga lantmäterimyndigheten (SLM). Kompetensbrist, omoderna handläggningsstöd och ett arbetssätt som inte säkerställer framdrift i ärendena ses som bidragande orsaker. SLM har tagit flera initiativ för att komma till rätta med problemen, men någon påtaglig förbättring bedöms inte kunna förverkligas förrän på längre sikt. JO har vid flera tillfällen riktat kritik mot Lantmäteriet för långsam och passiv handläggning. Även flera kommunala lantmäterimyndigheter (KLM) har långa handläggningstider. Skälen skiljer sig delvis från SLM:s, och även mellan olika KLM finns stor variation. Styrningen av deras verksamheter sker inom respektive kommun, vilket gör överblicken begränsad från ett nationellt perspektiv.

År 2018 beskrev Lantmäteriet i en rapport (Dnr 409-208/566) läget om bland annat vänte- och handläggningstider för förrättningar att det finns stora variationer mellan myndigheterna rörande förrättningshandläggningen, vilket medför en ojämn servicenivå för medborgare, företag och myndigheter beroende på var i landet förrättningarna sker. Det nuvarande målet är att nå i genomsnitt högst 40 veckors handläggningstid till i slutet av 2019.

RUT-rapporten  visar att det råder väldigt stora skillnader i handläggningstider mellan Sverige, Norge och Danmark för samma typ av förrättning (avstyckning):

  • Norge: max 12 veckor (= 0,23  år) enligt norska PBL
  • Finland: 0,41 år (genomsnitt år 2018)
  • Sverige – statens  myndighet: 0,60 år (privat  bostadsbyggande, medelvärde år 2018 enigt Lantmäteriets årsredovisning 2018).

Stora skillnader föreligger också i de avgifter som fastighetsägare måste betala.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att handläggningstiden för avstyckningar i vårt land under 2020 ska nå de nivåer som råder i Finland och Norge, och vad avser regeringen att göra för att nordiska erfarenheter vad gäller organisation och teknik ska användas i den svenska digitala transformationen av förrättningsverksamheten?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:500 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)




Svar på fråga 2018/19:500 av Lars Beckman (M)
Avstyckning av fastigheter

Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att handläggningstiden för avstyckningar i vårt land under 2020 ska nå de nivåer som råder i Finland och Norge. Lars Beckman har också frågat mig om vilka åtgärder regeringen avser vidta för att nordiska erfarenheter vad gäller organisation och teknik ska användas i den svenska digitala transformationen av förrättningsverksamheten.

Jag har i flera interpellationer, senast i mitten av februari i år, redogjort för de åtgärder som regeringen avser att vidta för att komma till rätta med handläggningstiderna. Jag besvarade även en interpellation av Beckmans partikollega Lotta Olsson i slutet av mars i år. Med hänsyn till den korta tid som gått sedan båda dessa tillfällen hänvisar jag till vad jag framförde då.

När det gäller Lars Beckmans andra fråga kan det konstateras att likheter finns i hantering av avstyckningar i de nordiska länderna men det finns även nationell prägel. Det gäller bland annat hur organisationen är uppbyggd och vilka arbetssätt som tillämpas. Fastighetsrätten i de nordiska länderna har en lång historisk bakgrund och har vuxit fram under många århundranden. Av naturliga skäl är fastighetsområdet starkt reglerat. Samhällsbyggnadsprocessen utvecklas löpande med hjälp av digitaliseringens möjligheter på uppdrag av regeringen. Syftet är att förbättra och förkorta processer.

Lantmäteriet har sedan lång tid tillbaka, både internationellt men även nordiskt, samarbete med ett antal länder. Inom FN deltar Lantmäteriet exempelvis i ett antal arbetsgrupper och leder själva arbetsgruppen Legal and policy Frameworks for Geospatial Information Management vilket är ett område som Sverige kommit mycket längre än övriga medlemsländer. Myndigheten agerar dessutom på den europeiska arenan och deltar exempelvis i arbetet med ”Knowledge Exchange Network” samt på den nordiska arenan i ett antal arbetsgrupper som arbetar efter en gemensam strategi. Både regeringen och jag har stort förtroende för att den kunskap och erfarenhet som Lantmäteriet tillgodogör sig i dessa arbetsgrupper är något som myndigheten tar med sig och implementerar i organisationen.

Stockholm den 24 april 2019

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.