Kriminell djurrättsaktivism

Skriftlig fråga 2018/19:510 av Runar Filper (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-04-04
Överlämnad
2019-04-08
Anmäld
2019-04-09
Svarsdatum
2019-04-17
Sista svarsdatum
2019-04-17
Besvarad
2019-04-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Utövare av laglig näringsverksamhet utsätts återkommande för brott av individer och organisationer som ställer sig över lagen och trakasserar utvalda animalieproducenter och företag som sysslar med vidareförädling av animalieprodukter. Det kan exempelvis gälla skinn.

I många fall rör det sig om duktiga företagare som följer regler och arbetar aktivt med djuromsorg. Men ändå tillåts djurrättsaktivisterna att återkommande hota och skada människor, djur och egendom.

Brotten kan till exempel bestå i mordhot, anlagda bränder, materiell förstörelse och utsläppta djur. Hot, hat och brott drabbar både företagare, deras familjer och ibland till och med deras barn, allt för att företagaren till slut ska ge upp och lägga ned sin verksamhet.

Det kan även konstateras att i de fall där till exempel minkar släpps ut ur sina burar så ägnar sig dessa djurrättsaktivister åt kvalificerat djurplågeri.

Förövarna ingår inte sällan i organisationer och nätverk med förgreningar både inom och utanför landet, men ändå utreds dessa brott av lokala polismyndigheter.

Utan att förringa vare sig religiös eller annan politisk extremism är den nya ekoterrorismen både allvarlig och skrämmande. Och straffen för brottsligheten uteblir ofta helt eller blir väldigt lindriga i förhållande till utförda gärningar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Ämnar statsrådet ålägga Rikspolisstyrelsen att ta ett nationellt helhetsansvar för att kartlägga, bekämpa och lagföra de individer och organisationer som ägnar sig åt kriminell djurrättsaktivism?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:510 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2019/01404/POL

Justitiedepartementet

I

nrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:510 av Runar Filper (SD) Kriminell djurrättsaktivism

Runar Filper har frågat mig om jag ämnar ålägga Rikspolisstyrelsen att ta ett nationellt helhetsansvar för att kartlägga, bekämpa och lagföra de individer och organisationer som ägnar sig åt kriminell djurrättsaktivism.

Låt mig inledningsvis understryka att vi inte kan acceptera att någon för att uppnå politiska syften förstör eller stjäl någon annans egendom, eller i värsta fall skadar andra människor. Detta har ingen plats i en demokrati och vi kan inte tolerera det i vårt samhälle. De som begår dessa brott äventyrar dessutom det målmedvetna arbete för ett stärkt djurskydd som seriösa organisationer och lantbrukare utför.

Regeringen har vidtagit ett antal åtgärder för att den typ av brott som bland annat lantbrukare utsätts för ska hanteras effektivt av rättsväsendet, både avseende lagstiftning och resurser. Näringsidkare måste givetvis kunna bedriva sin verksamhet utan att riskera att utsättas för ofredande, hot, skadegörelse eller andra brottsliga handlingar.

Jag har diskuterat brottslighet kopplad till djurrättsaktivism med bl.a. rikspolischefen och fått information om hur myndigheten arbetar. Jag vet att Polismyndigheten tar problematiken på allvar och att myndigheten samarbetar med Säkerhetspolisen. Regeringen avser följa arbetet. I det nyligen beslutade regleringsbrevet till Polismyndigheten framgår att myndigheten ska redovisa hur den arbetar för att motverka brottslighet kopplad till djurrättsaktivism.


Stockholm den 17 april 2019

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.