Kompetens för utryckningsförare

Skriftlig fråga 2018/19:586 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-04-25
Överlämnad
2019-04-26
Anmäld
2019-04-30
Svarsdatum
2019-05-08
Sista svarsdatum
2019-05-08
Besvarad
2019-05-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Jag har vid ett antal verksamhetsbesök inom vår blåljusverksamhet lyssnat på de utmaningar som förekommer. En fråga som är genomgående inom berörda verksamheter är behovet av en nationell likriktad utbildning i utryckningskörning.

I en forskningsrapport från Kunskapscentrum i katastrofmedicin vid Umeå universitet kan man läsa att av de olyckor med personskador som uppdagades var det i en stor majoritet av fallen utryckningsföraren som vållade olyckan.

Det är viktigt att komma ihåg att detta är ett nationellt problem. Rätt kompetens vid utryckningskörning kan vara skillnaden mellan liv och död, där såväl den hjälpbehövande som blåljuspersonalens egen säkerhet står på spel. Kraven på politiker och ledning att tillhandahålla god utbildning och säker utrustning är därför stora, men fortfarande saknas det nationell samordning för att utbilda ambulanspersonal och annan räddningstjänst i utryckningskörning.

För att säkra patienternas och räddningspersonalens trygghet bör möjligheterna för en nationell likriktad utbildning i utryckningskörning ses över.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Ser statsrådet att det finns ett behov av en nationell likriktad utbildning för blåljuspersonal och om så är fallet, vad avser statsrådet att vidta för åtgärder?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:586 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)




Svar på fråga 2018/19:586 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) Kompetens för utryckningsförare

Elisabeth Björnsdotter Rahm har frågat mig om jag ser att det finns ett behov av en nationell likriktad utbildning för blåljuspersonal och om så är fallet, vad jag avser att vidta för åtgärder.

Det är av stor vikt att blåljusaktörerna, dvs. Polismyndigheten, räddningstjänsterna och ambulanssjukvården, snabbt kan vara på plats vid olyckor och när ett brott har begåtts för att möjliggöra effektiva och säkra hjälpinsatser och ingripanden. Att utryckningsfordon framförs på ett säkert sätt är av betydelse för andra trafikanter, blåljuspersonalen och hjälpbehövande.

Framförande av utryckningsfordon i trängande fall, dvs. vid utryckningskörning, regleras i trafikförordningen. Vid utryckningskörning får föraren låta bli att följa vissa trafikregler under förutsättning att särskild försiktighet iakttas. Utryckningskörning är riskfyllt och ställer höga krav på att föraren har rätt kompetens för att kunna framföra fordonet på ett säkert sätt.

Det är blåljusaktörerna som ansvarar för att personalen genom utbildning och erfarenhet har den kompetens som krävs för att utföra sina uppgifter, t.ex. utryckningskörning. Aktörerna ska även bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har i samarbete med bl.a. Trafikverket och Polismyndigheten under 2017 tagit fram vägledningen Säkerhet i vägtrafikmiljö där det anges att alla utryckningsförare behöver genomgå en förarutbildning som uppfyller särskilda kompetensmål. Dessa mål återfinns i vägledningen Grundläggande kompetensmål för utryckningsförare som togs fram 2008 gemensamt av bl.a. MSB, Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten, Socialstyrelsen och Trafikverket. Baserat på den vägledningen finns även en instruktörsutbildning tillgänglig för de aktörer som utbildar utryckningsförare.

Det har således på nationell nivå vidtagits aktörgemensamma åtgärder för att säkerställa en ändamålsenlig och mer enhetlig kompetens för utryckningsförare.

Regeringen kommer noga att följa utvecklingen av samhällets förmåga att genomföra säkra och effektiva hjälpinsatser och ingripanden och kommer vid behov att vidta nödvändiga åtgärder. Samtidigt är det av stor vikt att blåljusaktörerna själva vidtar de åtgärder som behövs för att hålla hög kvalitet och säkerhet i deras verksamheter.

Stockholm den 7 maj 2019

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.