Digitalisering av infrastruktur

Skriftlig fråga 2018/19:61 av Johan Pehrson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-01-29
Överlämnad
2019-01-29
Anmäld
2019-01-30
Svarsdatum
2019-02-06
Sista svarsdatum
2019-02-06
Besvarad
2019-02-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Regeringen beslutade 2017 om en strategi för digitalisering (För ett hållbart digitaliserat Sverige, N2017/03643/D). Här finns dels det övergripande målet att  Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter, dels följande fem delmål:

  1. D-kompetens: I Sverige ska alla kunna utveckla och använda sin digitala kompetens.
  2. D-trygghet: I Sverige ska det finnas de bästa förutsättningarna för alla att på ett säkert sätt ta del av, ta ansvar för samt ha tillit till det digitala samhället.
  3. D-innovation: I Sverige ska det finnas de bästa förutsättningarna för att digitalt drivna innovationer ska utvecklas, spridas och användas.
  4. D-ledning: I Sverige ska relevant, målmedveten och rättssäker effektivisering och kvalitetsutveckling ske genom digitalisering.
  5. D-infrastruktur: Hela Sverige bör ha tillgång till infrastruktur som medger snabbt bredband, stabila mobila tjänster och som stöder digitalisering.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur sker regeringens uppföljning av målen i den digitala strategin och vad är aktuell status i genomförandet per delmål?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:61 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)



N2019/00348/D

Näringsdepartementet

Energi- och digitaliseringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:61 av Johan Pehrson (L)
Digitalisering av infrastruktur

Johan Pehrson har frågat mig hur regeringens uppföljning av målen i den digitala strategin sker och vad som är aktuell status i genomförandet per delmål.

Digitaliseringsstrategin delmål åskådliggör hur digitalisering ska kunna bidra till en positiv samhällsutveckling. Sedan digitaliseringsstrategin antogs har regeringen antagit över 200 initiativ med koppling till digitalisering. Jag delar Johan Pehrsons uppfattning om att uppföljning av digitaliseringspolitiken är en angelägen fråga. Det är en förutsättning för att kunna utvärdera och kartlägga behov av vilka insatser som behövs för att Sverige ska nå målet att vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Regeringen inrättade därför i mars 2017 ett digitaliseringsråd med tillhörande kanslifunktion. Digitaliseringsrådet har bl.a. till uppgift att stödja digitaliseringsstrategins genomförande. Där ingår att ta fram förslag på indikatorer för strategins delområden. Indikatorerna kommer att möjliggöra mätningar av hur digitaliseringen utvecklas och nyttiggörs inom respektive delområde. Det är regeringens avsikt att riksdagen ska få information om utvecklingen för politiken för informationssamhället, inklusive digitaliseringspolitiken, inom ramen för budgetpropositionen.

Stockholm den 5 februari 2019

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.