Främjande av handel med Somaliland

Skriftlig fråga 2018/19:650 av Ola Möller (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-05-14
Överlämnad
2019-05-15
Anmäld
2019-05-16
Svarsdatum
2019-05-22
Sista svarsdatum
2019-05-22
Besvarad
2019-05-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

Somaliland är en del av Somalia, men landsdelen har haft en positiv utveckling. I en del av världen som präglas av konflikter, svaga institutioner och instabilitet har Somaliland lyckats etablera en fungerande region med långt gången demokratisk utveckling. Val hålls regelbundet och dessa har enligt internationella bedömare hanterats på ett korrekt och demokratiskt sätt.

Trots den fred, demokrati och stabilitet som Somaliland uppvisar bedöms landet vara en krigszon. Bedömningen grundar sig på relativt gamla uppgifter och på att regionen formellt sätt är en del av Somalia. Att en självständig regional analys inte görs av Somaliland, på det sätt som till exempel görs av olika regioner i Irak, innebär att handel med regionen blir extremt kostsam. För att resa till Somaliland måste resenären ha den dyraste formen av försäkringar. Detta skapar stora tröskeleffekter och blir ett handelshinder för regionen i relation med Sverige. Regionen är väldigt rik på naturresurser, och Sverige skulle kunna göra en stor insats för att främja den demokratiska utvecklingen i regionen såväl i snäv kontext i form av Somaliland som i en vidare interregional kontext. Handel är en av de allra viktigaste nycklarna för att bygga demokrati och välstånd.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ann Linde:

 

Vad tänker statsrådet göra för att främja handel med Somaliland?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:650 besvarad av Statsrådet Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Linde

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:650 av Ola Möller (S)
Främjande av handel med Somaliland

Ola Möller har frågat mig vad jag tänker göra för att främja handel med Somaliland.

UD följer utvecklingen av säkerhetsläget mycket noga och utvärderar återkommande bl.a. reserekommendationerna för hela Somalia, inklusive Somaliland. Som Ola Möller beskriver så har utvecklingen i Somaliland historiskt sett varit mer framgångsrik än i övriga Somalia. Somaliland har inte varit drabbat av inbördeskrig och de offentliga institutionerna har därmed inte utsatts för samma kollaps som i framförallt de södra delarna av Somalia. På så sätt har Somaliland utgjort, och utgör till stor del fortfarande, ett positivt exempel för övriga Somalia.

Sveriges stöd till freds- och statsbyggnadsprocessen i Somalia, inklusive Somaliland, är långsiktigt. Strategin för utvecklingssamarbetet med Somalia 2018–2022, som antogs förra året och som fördubblade biståndsvolymen, anger bl.a. att biståndet ska bidra till förbättrade förutsättningar för en inkluderande och hållbar ekonomisk tillväxt. Vårt stöd kanaliseras i huvudsak genom multilaterala program, främst FN och Världsbanken, samt internationella och svenska enskilda organisationer. En väsentlig del av vårt bistånd kommer Somaliland till del.

Jag instämmer i att handel är en viktig nyckel för att bygga demokrati och välstånd. För att främja stärkt ekonomiskt utbyte med Somalia driver bl.a. Business Sweden och Forum Syd, med stöd från Sida, gemensamt det svensk-somaliska affärsutvecklingsprogrammet SSBP. SSBP är ett kapacitetsutvecklingsprogram, med ett finansieringsstöd, som syftar till att underlätta för nya affärsverksamheter att starta upp i landet. På detta sätt främjas skapandet av arbetstillfällen och möjlighet till varaktig försörjning i Somalia samt ökade utländska investeringar i landet. Insatser i Somaliland har utgjort en stor andel av de beviljade stöden. Programmet utvärderas just nu av Sida.

På det ekonomiska området har Somalia gjort stora framsteg. Somalia närmar sig en formell skuldavskrivningsprocess med Världsbanken och Internationella Valutafonden inom ramen för den så kallade HIPC-processen. Detta vore en mycket välkommen utveckling och något som skulle öppna upp för nya ekonomiska möjligheter och bidra ytterligare till landets freds- och statsbyggnadsprocess. Sverige stödjer därtill i nära dialog med andra givare och internationella organisationer landets anslutningsprocess till Världshandelsorganisationen (WTO), med målet att Somalia ska kunna uppnå de krav som ställs för medlemskap. Detta skulle gynna handelsutbytet med hela Somalia, inklusive Somaliland.

Stockholm den 21 maj 2019

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.