Svenska barn i norra Syrien

Skriftlig fråga 2018/19:678 av Håkan Svenneling (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-05-20
Överlämnad
2019-05-21
Anmäld
2019-05-27
Svarsdatum
2019-05-29
Sista svarsdatum
2019-05-29
Besvarad
2019-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Debatten om de svenska barn som far illa i norra Syrien har pågått under en lång tid. Det handlar om barn till föräldrar som misstänks vara IS-terrorister eller associerade till IS. I vissa fall är föräldrarna inte längre i livet. Regeringen har mött kritik från både organisationer och anhöriga till de barn som far illa. Man har agerat långsamt, och olika statsråd har presenterat olika förklaringar som alla går ut på att det skulle vara svårt att göra något.

Rädda Barnen och andra organisationer på plats i Syrien larmar om att situationen är akut och berättar att de i samtal med regeringen återkommande lyft frågan under lång tid. Nu är det kurderna som kontrollerar området som tvingas ta ansvaret. Enligt uppgifter i medier begärde en kurdisk delegation på besök i Sverige redan 2018 att regeringen skulle agera.

Jag har tidigare frågat utrikesminister Margot Wallström om regeringens insatser för att bistå de utsatta barnen. Statsrådet svarade då bland annat: Regeringen arbetar intensivt för att barn med koppling till Sverige som befinner sig i Syrien ska få den hjälp de behöver. Det ska inte råda något tvivel om att vi gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras till Sverige.

Samtidigt vittnar anhöriga om bristande information från UD, och Rädda Barnen ifrågasätter det långsamma agerandet. Om regeringen inte vill att det ska råda något tvivel om att den gör vad den kan för dessa barn och att de om möjligt ska föras till Sverige bör den agera annorlunda.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att ta några ytterligare initiativ för att bistå barnen som befinner sig i norra Syrien?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:678 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

.

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:678 av Håkan Svenneling (V)
Svenska barn i norra Syrien

Håkan Svenneling har frågat mig om jag avser att ta några ytterligare initiativ för att bistå barnen som befinner sig i norra Syrien.

Situationen i lägren i nordöstra Syrien är svår. Lägret i al-Hol, där de flesta mammor och barn befinner sig, växte på ett par månader kraftigt från ett par tusen människor till över 70 000 personer. De humanitära behoven är stora och det är av yttersta vikt att humanitära aktörer ges fortsatt tillträde och förutsättningar att verka på plats. Vi arbetar nära de internationella aktörer som antingen finns i lägren eller som med sakkunskap eller annan expertis kan hjälpa till att föra arbetet framåt. Svenskt humanitärt bistånd går bland annat via Internationella Röda Korset, Svenska Röda Korset, Norwegian Refugee Council, Rädda barnen och FN-organen som bl.a. är aktiva i lägren.

Totalt har Sverige bidragit med 3,2 miljarder kronor i humanitärt stöd sedan konflikten i Syrien inleddes och vi är därmed den sjätte största givaren till Syrienkrisen.

Frågan om identifiering är mycket komplicerad och varje fall måste hanteras individuellt. De barn med koppling till Sverige som finns i norra Syrien befinner sig i olika situationer. Några kan vara föräldralösa, andra har en eller båda föräldrarna frihetsberövade. En majoritet av barnen befinner sig tillsammans med sina mödrar som i flera fall misstänks ha begått handlingar för IS/Daesh.

Det är viktigt att frågan hanteras rättssäkert, enligt folkrätten och svenska lagar, med barnens bästa i fokus. Det finns ingen enkel lösning på frågan om att identifiera och hjälpa barnen. Vi arbetar skyndsamt och metodiskt för barnens bästa. Låt mig därför återigen upprepa att barnen, om det är möjligt, ska föras till Sverige.

För att kunna lösa utmaningar på plats har vi kontakt med olika aktörer, inklusive med administrationen i de kurdiskkontrollerade områdena i nordöstra Syrien. Vi har även nära kontakt med andra EU-medlemsstater och kan konstatera att de mött samma problem och hinder. Någon generell lösning som löser frågan har inte funnits. Barn ska inte vara i sådana här läger.

Stockholm den 29 maj 2019

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.