Utländska doktorander

Skriftlig fråga 2018/19:707 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-06-04
Överlämnad
2019-06-05
Anmäld
2019-06-10
Svarsdatum
2019-06-12
Sista svarsdatum
2019-06-12
Besvarad
2019-06-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Enligt Universitetskanslersämbetets senaste årsredovisning kom 41 procent av nybörjarna på forskarnivå vid svenska lärosäten från ett annat land. Men trots detta inflöde av värdefull kompetens sätter svensk byråkrati ibland stopp för att vi kan tillgodogöra oss densamma. Migrationsverkets handläggningstider, villkoret att uppehållstillstånd för doktorander medges för maximalt 2 år åt gången trots att studierna omfattar minst fyra år samt att doktoranderna under tiden de ansöker om förnyat uppehållstillstånd inte tillåts delta i internationella kurser och konferenser är ett gissel; det kan till och med få till följd att forskaranslag brinner inne och att doktorander utvisas trots att Sverige har betalat deras dittillsvarande utbildning. Förutom att det drabbar enskilda individer och Sveriges renommé som forskningsnation är det också ett resursslöseri samhällsekonomiskt sett. Detta måste åtgärdas snarast.

Frågan om kompetensutvisningar tas förvisso upp i januariavtalet men ska enligt detsamma utredas, och nya regler väntas inte vara på plats förrän år 2021. Huruvida man kommer att inkludera just de utländska doktorandernas situation framgår heller inte.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att utländska doktorander framdeles kan se Sverige som hemvist för sin fortsatta forskarkarriär?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:707 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)



U2019/02105/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:707 av Betty Malmberg (M)
Utländska doktorander

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder som jag avser vidta för att utländska doktorander framledes kan se Sverige som hemvist för sina fortsatta forskarkarriärer.

Regeringens övergripande mål för forskningspolitiken är att Sverige ska vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer och en ledande kunskapsnation. En förutsättning för detta är att vi lyckas attrahera unga kvalificerade doktorander och forskare, såväl från Sverige som från andra länder. Att en så stor andel av doktoranderna kommer från ett annat land ser jag därför som värdefullt. Jag vill att vi ska skapa förutsättningar för att både rekrytera och behålla kompetensen.

En förutsättning för att lyckas är att säkerställa att villkoren för att genomföra utbildning och forskning är goda och att det finns förutsättningar för en fortsatt forskarkarriär. Av dessa anledningar förbättrade regeringen under den förra mandatperioden villkoren bland annat för doktoranderna. Utbildningsbidraget avskaffades och villkoren för stipendiefinansierade doktorander förbättrades. Förändringarna när det gäller stipendier, som trädde i kraft 2018, är av särskild vikt för utländska doktorander eftersom det är främst i den gruppen som stipendiefinansieringen förekommer.

Som Betty Malmberg påtalar så påverkas de utländska doktoranderna även av det migrationsrättsliga regelverket och den praxis som följer därav, frågor som vi delar med flera europeiska länder. Europaparlamentet och Europeiska unionens råd antog därför den 11 maj 2016 direktivet (EU) 2016/801 om villkoren för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för bland annat forskning och studier. Direktivet, benämnt student- och forskardirektivet, syftar till att bidra till att unionen får en ställning som en attraktiv plats för forskning och innovation och stärka unionen i den globala konkurrensen om begåvningar.

Inom Justitiedepartementet har departementspromemorian Genomförande av student- och forskardirektivet (Ds 2018:37) utarbetats. Promemorian har remissbehandlats och förslagen till genomförandet av direktivet bereds nu i Regeringskansliet. En av utgångspunkterna vid genomförandet är att internationella studenter, inklusive doktorander, och forskare är viktiga kunskapsbärare som bidrar till samhällsutvecklingen. Det är därför angeläget att det finns goda förutsättningar för att attrahera dem till Sverige.

Regeringens förslag till genomförande av direktivet syftar till att underlätta överföring av kunskaper och kompetens till Sverige för att därigenom stärka Sveriges attraktions- och konkurrenskraft som kunskapsnation. De redan genomförda åtgärderna avseende doktorandernas villkor och de kommande åtgärderna inom ramen för direktivets genomförande skapar tillsammans goda förutsättningar för att många utländska doktorander med värdefull kompetens även framledes kan se Sverige som hemvist för sina fortsatta forskarkarriärer.

Stockholm den 11 juni 2019

Matilda Ernkrans

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.