Till innehåll på sidan

Säkerställande av att skolplikten gäller samtliga barn

Skriftlig fråga 2018/19:735 av Mats Persson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-06-10
Överlämnad
2019-06-11
Anmäld
2019-06-12
Svarsdatum
2019-06-19
Sista svarsdatum
2019-06-19
Besvarad
2019-06-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Nyligen uppmärksammades hur ett föräldrapar i Ystad har undanhållit sina barn deras rätt att gå i skolan. Det var först när Skatteverket började undersöka familjens påstådda vistelse utomlands som kommunen larmades om att skolplikten inte omfattat alla barn. Det är mycket anmärkningsvärt.

Barnen förefaller enligt uppgifter i medierna ha farit illa av att vara socialt isolerade och av att inte en del av den gemenskap som finns i ett klassrum och på en skolgård. 

Skolinspektionen avser att inleda ett granskningsärende mot kommunen och dess agerande i frågan.

Jag begär inte att statsrådet ska kommentera det enskilda ärendet, som är en myndighetsfråga. Däremot är det en politisk fråga att säkerställa att alla barn i Sverige får den skolgång de har rätt till.

Med anledning av det inträffade ställer jag följande fråga till utbildningsminister Anna Ekström:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att säkerställa att alla barn omfattas av skolplikten?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:735 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)



U2019/

02160/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:735 av Mats Persson (L)
Säkerställande av att skolplikten gäller samtliga barn

Mats Persson har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder för att säkerställa att alla barn omfattas av skolplikten. Inledningsvis vill jag påpeka att det inte finns några otydligheter i skollagen, utan den är väldigt tydlig på den här punkten. Barn som är folkbokförda i Sverige och inte varaktigt vistas utomlands har skolplikt, och har man skolplikt ska man vara i skolan.

Ansvaret för att ett barn fullgör sin skolplikt vilar på flera olika parter. Vårdnadshavaren ansvarar för att se till att barnet fullgör sin skolplikt och varje skolhuvudman ska se till att elever i dess skola eller skolor fullgör sin skolgång. Hemkommunen ska dessutom säkerställa att alla barn som omfattas av skolplikten är i skolan och kommunen har en skyldighet att se till att barn som har skolplikt får den utbildning de har rätt till.

Regeringen har nyligen sett till att skärpa skolans och hemkommunens ansvar för att se till att alla barn som ska vara i skolan är i skolan. De ändringar i lagstiftningen som trädde i kraft den 1 juli 2018 innebär bland annat att rektor, vid elevers upprepade eller längre frånvaro från den obligatoriska verksamheten, ska se till att frånvaron skyndsamt utreds och att den snarast anmäls till huvudmannen. Dessutom innebär ändringarna att kommunen numera har ett ansvar att se till att skola, socialtjänst, polis och barn- och ungdomspsykiatrin samverkar och gemensamt arbetar för att eleven kan fullgöra sin skolplikt. En kommun som inte uppfyller sina skyldigheter kan föreläggas att göra det av Statens skolinspektion, som kan förena föreläggandet med vite.

Stockholm den 19 juni 2019

Anna Ekström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.