Till innehåll på sidan

Rätt till vård för barn som är födda genom internationella surrogatarrangemang

Skriftlig fråga 2018/19:766 av Robert Hannah (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-06-13
Överlämnad
2019-06-13
Anmäld
2019-06-14
Svarsdatum
2019-06-26
Sista svarsdatum
2019-06-26
Besvarad
2019-06-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

År 2018 föddes fler barn genom internationella surrogatarrangemang till svenska föräldrar än det kom barn till Sverige genom internationella adoptioner. Men lagstiftningen ligger efter för barn som är födda via surrogatarrangemang. Barnen omfattas inte av svensk vård förrän man fysiskt har gjort en flyttanmälan på plats hos Skatteverket och prövningen har godkänts. Barn är egna rättighetsbärare och ska aldrig behöva drabbas enkom för det sätt på vilket de kommit till världen.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad gör ministern och regeringen för att säkra att barn som fötts via internationella surrogatarrangemang får rätt till vård direkt från det att de föds?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:766 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2019/02806/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:766 av Robert Hannah (L)
Rätt till vård för barn som är födda genom internationella surrogatarrangemang

Robert Hannah har frågat mig vad jag och regeringen gör för att säkra att barn som fötts via internationella surrogatarrangemang får rätt till vård direkt från det att de föds.

Det är varje landstings ansvar att erbjuda en god hälso- och sjukvård bl.a. till dem som är bosatta i landstinget. Det är landstingen själva som avgör om en person ska anses vara bosatt i det landsting där personen söker vård. Det gäller även barn som har kommit till genom ett internationellt surrogatarrangemang.

Berörda myndigheter behöver ha god kunskap om de rättsliga frågor som kan uppkomma om ett barn kommer till Sverige efter ett internationellt surrogatarrangemang. Regeringen har därför gett Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd i uppdrag att ta fram kunskapsstöd som ger vägledning i frågor som rör surrogatarrangemang i utlandet.

Enligt barnkonventionen har varje barn rätt till bästa möjliga hälsa och tillgång till hälso- och sjukvård. Riksdagen har beslutat att barnkonventionen ska bli svensk lag från och med den 1 januari 2020. Med anledning av detta har en särskild utredare fått i uppgift att genomföra en kartläggning för att


belysa hur svensk lagstiftning och praxis överensstämmer med barnkonventionen.

Stockholm den 26 juni 2019

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.