Till innehåll på sidan

Kommunernas arbete för att ta emot barn till IS-anhängare

Skriftlig fråga 2018/19:811 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-06-20
Överlämnad
2019-06-24
Anmäld
2019-06-25
Svarsdatum
2019-07-08
Sista svarsdatum
2019-07-08
Besvarad
2019-07-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

För någon dag sedan kunde Sveriges Radios Ekoredaktion rapportera om Center mot våldsbejakande extremisms arbete. Det uppgavs att centret förbereder för att fler svenska barn till IS-anhängare ska kunna komma till Sverige.

Från regeringens sida har det tidigare angivits att antalet föräldralösa barn beräknas till 12–14 stycken, varav flera redan nu åter befinner sig i Sverige. I övrigt antas det finnas kanske 60 barn som uppges ha svensk koppling och minst en förälder kvar i livet.

Enligt Ekot vidtas nu vissa mått och steg: På Center mot Våldsbejakande extremism har man de senaste månaderna arbetat för att öka samhällets beredskap för att ta emot barn som kan komma tillbaka. Det innebär också att ett antal av landets kommuner i så fall måste förbereda sig på ett mottagande, antingen av barn som familjeseparerats eller att även föräldrar som kan vara starkt radikaliserade ges möjlighet att komma till Sverige antingen tillsammans med sina barn eller i ett senare skede som anhöriga.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är:

 

Pågår ett arbete för att förbereda ett antal kommuner för att ta emot barn till IS-anhängare som familjeseparerats eller för att även föräldrar som kan vara starkt radikaliserade ges möjlighet att komma till Sverige antingen tillsammans med sina barn eller i ett senare skede som anhöriga?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:811 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2019/

02919/FST

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:811 Kommunernas arbete för att ta emot barn till IS-anhängare

Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig om det pågår ett arbete för att förbereda ett antal kommuner för att ta emot barn till IS anhängare som familjeseparerats eller för att även föräldrar som kan vara starkt radikaliserade ges möjlighet att komma till Sverige antingen tillsammans med sina barn eller i ett senare skede som anhöriga.

Kommunen har det yttersta ansvaret för att alla barn och ungdomar som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver. Varje ärende inom socialtjänsten som rör barn ska hanteras rättssäkert och med barnets bästa i fokus. Vad gäller gruppen IS-återvändare finns det idag tydligt utarbetade strukturer för samverkan mellan till exempel säkerhetspolis, åklagare och berörda kommuner. Socialtjänsten bedöms idag ha de verktyg som de behöver för att hantera sitt ansvarsområde. Bland annat finns ett stödmaterial som Socialstyrelsen utarbetat i detta syfte. Utöver detta finns Centrum mot våldsbejakande extremism (CVE) som ger stöd till kommunerna i deras viktiga arbete på lokal nivå. Tidigare i år anordnade CVE även en kunskapsdag för alla berörda kommuner och stadsdelar som kan komma att ta emot återvändare.

Stockholm den 28 juni 2019

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.