Ansträngd ekonomi i många kommuner

Skriftlig fråga 2018/19:843 av Elisabeth Svantesson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-07-09
Överlämnad
2019-07-10
Sista svarsdatum
2019-07-24
Svarsdatum
2019-08-08
Besvarad
2019-08-08
Anmäld
2019-08-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Det ekonomiska läget är ansträngt i många av landets kommuner. Detta kommer att förvärras ytterligare när konjunkturen försvagas och skatteintäkterna minskar.

Det finns många orsaker till att vissa kommuner har särskilt stora problem, men en som ofta nämns är att allt fler nyanlända lämnat etableringsuppdraget utan att komma i arbete och därmed hänvisas till kommunalt försörjningsstöd.

Många mindre kommuner i glesbygd har tagit emot stora grupper nyanlända till bostäder som stått tomma. De tomma bostäderna har i sin tur ofta ett samband med att arbetsmarknaden är svag och att unga välutbildade människor har flyttat till områden där arbetsmarknaden är starkare. Kvar har främst blivit äldre människor som gått i pension. När nu stora grupper av nyanlända misslyckas att få arbete på orter med svag arbetsmarknad och i stället tvingas leva på försörjningsstöd blir situationen ohållbar för kommunerna. Skattekraften är svag och samtidigt ökar kostnaderna. I förlängningen hotar detta välfärden. Kommande år behövs följaktligen kraftiga tillskott till och tydliga prioriteringar från kommunerna.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson: 

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att kommunerna inte ska behöva skära ned på välfärden?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:843 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)



Fi2019/02685

/K

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:843 av Elisabeth Svantesson (M)
Ansträngd ekonomi i många kommuner

Elisabeth Svantesson har frågat Magdalena Andersson vilka åtgärder finansministern och regeringen avser att vidta för att kommunerna inte ska behöva skära ned på välfärden.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det ekonomiska läget är ansträngt i många av landets kommuner. Behovet av att stärka förutsättningarna för kommunsektorn att hantera välfärdsuppdraget är därför stort. Regeringen välkomnar att fler partier nu lyfter denna fråga.

Regeringen prioriterar välfärden. Under förra mandatperioden gjordes historiska satsningar. Under denna mandatperiod har vi tydligt aviserat att välfärden ska värnas, bl.a. genom att satsa på jobb och sysselsättning samt att öka de generella statsbidragen. Det är otänkbart för regeringen att äventyra välfärdens finansiering.

Det kommer att behövas en kombination av åtgärder för att värna och stärka välfärden. Här har staten och kommunerna ett gemensamt ansvar. Staten ska ge goda förutsättningar för det omställningsarbete som kommer att krävas. Kommunerna behöver fortsätta sitt arbete med att utveckla verksamheten efter ändrade förhållanden.

En betydelsefull del för att skapa goda förutsättningar för kommunerna är kostnadsutjämningen och det kommunalekonomiska utjämningssystemet. En kostnadsutjämning som går i takt med samhällsutvecklingen och i högre grad kompenserar för gleshet och socioekonomi är viktig för att skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar. Beredning av förslaget pågår nu i Regeringskansliet.

Ett initiativ som regeringen nyligen aviserat mot bakgrund av de utmaningar som välfärdssektorn står inför under de kommande mandatperioderna är inrättandet av en välfärdskommission. Kommissionen, där staten, kommuner, landsting och fackföreningar ingår ska se över vilka möjligheter det finns att förbättra förutsättningarna för att leverera välfärdstjänster i framtiden och hitta metoder för att stärka välfärden.

Svensk ekonomi står väl rustad för att möta utmaningarna. Budgetunderskott har vänts till överskott, sysselsättningsgraden är den högsta på över 25 år och statsskulden är på den lägsta nivån sedan 1970-talet. Vi kommer dock att behöva prioritera hårt för att mer resurser ska gå till välfärden samtidigt som det är viktigt att de existerande medlen används på ett effektivt sätt. Regeringen följer noga utvecklingen av ekonomin i kommunerna och avser fortsätta föra en politik som stärker välfärden.

Stockholm den 8 augusti 2019

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.