Vetenskapliga budskap

Skriftlig fråga 2018/19:865 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-08-02
Överlämnad
2019-08-02
Sista svarsdatum
2019-08-16
Svarsdatum
2019-08-21
Besvarad
2019-08-21
Anmäld
2019-08-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

För en tid sedan sponsrade organisationen Naturskyddsföreningen en konferens i Nairobi riktad till afrikanska bönder. Konferensen har i Sverige främst blivit uppmärksammad för sitt ovetenskapliga innehåll (se bland annat UNT den 18/7-19 och 27/7-19). Enligt svenska forskare fanns det till exempel inbjudna talare som vid konferensen framförde budskapet att växter kunde drabbas av aids. Likaså ska en annan talare ha framfört att bekämpningsmedlet glyfosat, inom 6 år kommer att göra hälften av alla amerikanska barn autistiska. Detta är förstås orimligt och högst ovetenskapligt. Det är också oacceptabelt att svenska skattepengar får användas för att föra fram sådana ovetenskapliga påståenden.

Med hänvisning till ovan vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att säkerställa att organisationer som anlitas och/eller får ekonomiskt stöd från myndigheter inom statsrådets ansvarsområde, med sin verksamhet lever upp till grundläggande krav på vetenskap och beprövad erfarenhet?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:865 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Eriksson

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:865 av Betty Malmberg (M)
Vetenskapliga budskap

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att säkerställa att organisationer som anlitas och/eller får ekonomiskt stöd från myndigheter inom mitt ansvarsområde, med sin verksamhet lever upp till grundläggande krav på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Civilsamhällsorganisationer har en nyckelroll i arbetet för fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling, till exempel som demokratiförmedlare. Stöd till och genom det civila samhället är därför en viktig del av det svenska utvecklingssamarbetet och ges i huvudsak genom bidrag från Sida till svenska civilsamhällsorganisationers verksamhet. Sida har fleråriga avtal om fördjupat samarbete med 15 svenska s.k. strategiska partnerorganisationer, däribland Naturskyddsföreningen. Dessa organisationer genomför utvecklingssamarbetet på eget initiativ och ansvar, inom de riktlinjer som angetts av Sida. Grunden för detta samarbete är den av regeringen beslutade ”Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället” vars målsättning dels är att stärka kapaciteten hos civilsamhällsaktörer i utvecklingsländer, dels att främja ett mer gynnsamt samhällsklimat för civilsamhällsorganisationer i utvecklingsländer. Sidas roll är att se till att strategin genomförs på ett relevant och effektivt sätt medan de strategiska partnerorganisationerna har eget ansvar för sin verksamhets utformning, innehåll och kontroll. Jag har förtroende för att detta sköts enligt gängse rutiner. I det fall som frågeställaren hänvisar till har en partnerorganisation sponsrat en konferens under vilken vissa talare ska ha framfört ovetenskapliga påståenden. Jag vill understryka vikten av att den kunskap som förmedlas genom det svenska utvecklingssamarbetet ska hålla god kvalité samtidigt som regeringen inte ägnar sig åt förhandskontroll av medverkares inlägg vid en enskild konferens.

Stockholm den 21 augusti 2019

Peter Eriksson

–

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.