Handelskonflikt

Skriftlig fråga 2018/19:875 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-08-07
Överlämnad
2019-08-08
Besvarad
2019-08-22
Sista svarsdatum
2019-08-22
Svarsdatum
2019-08-22
Anmäld
2019-08-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

Den pågående handelskonflikten mellan Kina och USA har nu trappats upp ytterligare. Tidigare i veckan valde USA att officiellt stämpla Kina som en valutamanipulatör. Detta efter att den kinesiska valutan yuanen har fallit till rekordlåga nivåer vilket enligt USA är ett resultat av en aktiv och medveten valutadevalvering av Kina. Oron för en allt mer upptrappad konflikt spillde omgående över på världens börser som reagerat genom att falla i värde.

USA menar att Kinas agerande strider mot överenskommelser, bland G20 länderna. Den amerikanska administrationen kommer därför att vända sig till IMF, Internationella valutafonden, för att där ta upp vad de menar är kinesiskt valutafusk. Med detta som bakgrund ställer jag följande fråga till statsrådet Ann Linde: 


Tänker statsrådet ta några initiativ med anledning av det detta samt hur anser statsrådet att Sverige inom ramarna för IMF bör agera givet anklagelsen om valutamanipulation?  

Svar på skriftlig fråga 2018/19:875 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Regeringskansliet


Fi2019/02819/I1

Finansdepartementet

Finansministern


Till riksdagen

Svar på fråga 2018/19:875 av Tobias Andersson (SD) Handelskonflikt

Tobias Andersson har frågat handelsministern om statsrådet tänker ta några initiativ med anledning av att USA valt att officiellt anklaga Kina för valutamanipulation samt hur statsrådet anser att Sverige inom ramarna för IMF bör agera givet anklagelsen. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Den 9 augusti 2019 publicerade IMF sin årliga översyn av Kinas ekonomi,

s.k. artikel IV-konsultation. Där gjordes bedömningen att landets växelkurs generellt ligger i paritet med ekonomiska fundament. IMF anser alltså att växelkursen varken är signifikant över- eller undervärderad. IMF anser dock att de kinesiska myndigheterna bör ta ytterligare steg för att låta växelkursen röra sig fritt och endast intervenera i lägen av marknadsstress. Den nordisk­ baltiska valkretsen gav stöd åt denna bedömning när översynen diskuterades i IMF:s styrelse.

För en liten öppen ekonomi som Sverige är det centralt med ett regelbaserat multilateralt system som präglas av ekonomisk öppenhet. I detta avseende spelar IMF en mycket viktig roll som oberoende granskare av länders ekonomier. Jag kommer genom den nordisk-baltiska valkretsen fortsätta att slå vakt om IMF:s oberoende ställning och verka för multilaterala lösningar i enlighet med institutionens mandat.

Stockholm den 20 augusti 2019

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.