En öppen och fri samhällsdebatt

Skriftlig fråga 2018/19:878 av Aron Emilsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-08-08
Överlämnad
2019-08-12
Besvarad
2019-08-26
Sista svarsdatum
2019-08-26
Svarsdatum
2019-08-26
Anmäld
2019-08-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Internet har revolutionerat vår kommunikation och olika former av opinionsbildare och kreatörer kan numera enkelt nå ut till miljarder människor världen över med samhällsdebatt, sin konst, sina berättelser och sina åsikter. Idag utgörs internets infrastruktur till stor del av ett fåtal globala bolag, vilket i förlängningen innebär att ett fåtal globala bolag även styr över denna infrastruktur.

Det leder till att såväl privata som mindre kommersiella aktörer i stort sett måste gå genom dessa aktörer om de vill nå sin publik. Flera mindre medieaktörer lägger upp innehåll på Youtube och många av tidningar använder Facebook för att sprida innehåll och kommunicera med sina kunder.

Detta har utarmat medielandskapet över hela världen, små lokala aktörer är direkt beroende av de stora nätaktörernas infrastruktur samtidigt som de konkurrerar med dessa om annonspengar.

Samtidigt är många oberoende medieskapare beroende av dessa bolag för att kunna dela ut sitt innehåll. Dessa aktörer är till fullo beroende av de stora nätjättarnas infrastruktur eftersom de ofta inte har någon egen kanal eller ett eget fönster att lägga upp sitt innehåll på.

Efter påtryckningar från EU, makthavare och olika kommersiella aktörer på infrastrukturplattformarna rörande vem som får ladda upp material, och vilket material som ska tas bort från plattformarna, har dessa plattformar stängt av eller tagit bort delar av oberoende kreatörers material.

Internet har möjliggjort en kreativ revolution, med otroliga möjligheter att dela med sig av material över hela världen. Samtidigt hotas den fria uttrycksfriheten av de stora nätplattformarnas marknadsdominans och deras agerande.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Vilka åtgärder anser ministern behöver vidtas inom hans ansvarsområde för att säkra en öppen och fri samhällsdebatt i framtiden?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:878 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2018/19:878 av Aron Emilsson (SD)
En öppen och fri samhällsdebatt

Aron Emilsson har frågat mig vilka åtgärder jag anser behöver vidtas inom mitt ansvarsområde för att säkra en öppen och fri samhällsdebatt i framtiden.

Yttrandefriheten har en lång tradition och en stark ställning i Sverige. Den är en grundförutsättning för den fria och öppna åsiktsbildning som är ett omistligt inslag i vår demokrati.

Den digitala utvecklingen har gett enskilda aldrig tidigare skådade möjligheter att ta del i och av information, debatt och kultur. Fri- och rättigheterna måste skyddas online på samma sätt som offline. Därför är det viktigt att komma till rätta med att brottsligt innehåll – terrorpropaganda, hat och hot – sprids via olika digitala plattformar som t.ex. Youtube och Facebook.

Detta är en diskussion som förs på europeisk nivå och som regeringen även fört med olika nätaktörer. För att lyckas krävs insatser från alla relevanta aktörer. Målet är att nå en balans mellan borttagande av olagligt innehåll, tydliga användarvillkor och transparens vad gäller möjlighet till omprövning och eventuellt återtagande av borttaget material.

Regeringen står upp för det fria ordet och värnar vår grundlagsskyddade yttrandefrihet. Den tillförsäkrar den enskilde, gentemot det allmänna, frihet att meddela upplysningar och uttrycka tankar, åsikter och känslor. Regeringen kan förstås inte kräva att ett visst innehåll på en privat plattform tas bort. Lika lite kan regeringen tvinga en privat aktör att behålla ett visst material på sin plattform. Det är en fråga mellan de privata aktörerna och deras användare som regleras av de aktuella användarvillkoren.

Jag ser därför inga skäl att vidta några ytterligare åtgärder.

Stockholm den 21 augusti 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.