Postnord och otillåten cabotagetrafik

Skriftlig fråga 2018/19:896 av Thomas Morell (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-08-19
Överlämnad
2019-08-19
Anmäld
2019-08-29
Svarsdatum
2019-09-02
Sista svarsdatum
2019-09-02
Besvarad
2019-09-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Måndagen den 12 augusti stoppade trafikpolisen en bulgarisk dragbil med en trailer från Postnord. Vid den efterföljande kontroll som polisen utförde visade det sig att det var fråga om otillåten cabotagetransport, ännu en gång! Händelsen är alltså inte unik utan Postnord har enligt medieuppgifter vid åtminstone tre tidigare tillfällen figurerat i rapporter om otillåten cabotagetrafik.

Det är synnerligen allvarligt att ett bolag där svenska staten är delägare ägnar sig åt den här typen av transporter. Den svenska  åkerinäringen lider av osund konkurrens, och detta har påtalats för regeringen ett flertal gånger. Otillåten cabotagetrafik är ett av de allvarligare lagbrotten som sätter en sund marknad ur spel. Därför är det direkt provocerande när ett bolag som staten är delägare i gång på gång figurerar i rapporter kring otillåten cabotagetrafik!

Staten, om någon, borde väl sköta sina transporter efter regelboken! Att staten föregår med gott exempel är ett rimligt krav landets medborgare kan ställa på statlig verksamhet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att statliga bolag inte ska nyttja olagliga godstransporter?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:896 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)



N2019/02490/BSÄ

Näringsdepartementet

Näringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:896 av Thomas Morell (SD)
Postnord och otillåten cabotagetrafik

Thomas Morell har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att statliga bolag inte ska nyttja olagliga godstransporter.

Jag utgår ifrån att bolag med statligt ägande följer lagar och regler. Därutöver ska bolag med statligt ägande enligt statens ägarpolicy agera föredömligt inom området hållbart företagande och i övrigt agera på ett sådant sätt att de åtnjuter offentligt förtroende. Det är utgångspunkten för regeringens bolagsstyrning.

Vad gäller ordning och reda i transportbranschen har regeringen på senare år vidtagit en rad åtgärder riktade mot yrkestrafiken, bl.a. i fråga om godstransporter på väg, i syfte att främja sund konkurrens, trafiksäkerhet och en god arbetsmiljö inom vägtransportsektorn. Till exempel fattade regeringen beslut den 22 mars 2018 om propositionen Beställaransvar för ordning och reda på vägarna (prop. 2017/18:209) med förslag till ändringar i reglerna om beställaransvar i yrkestrafiklagen (2012:210) och taxitrafiklagen (2012:211). Förslagen innebär att beställaransvaret skärps. Vidare tillsatte regeringen den 22 augusti i år en särskild utredare som ska föreslå hur kontrollverksamheten av yrkestrafik på väg kan stärkas.

Denna och tidigare regering har haft en dialog med PostNord AB (Postnord) om utmaningarna i leverantörskedjan och vikten av att bolaget säkerställer ordning och reda samt schyssta villkor hos alla sina leverantörer. Detta följs löpande upp vid kontinuerliga ägardialoger och är frågor som jag fortsatt kommer att ta upp som prioriterade i samtal med bolaget.

Stockholm den 28 augusti 2019

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.