Friår

Skriftlig fråga 2018/19:930 av Lars Beckman (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2019-08-28
Överlämnad
2019-08-29
Anmäld
2019-09-05
Svarsdatum
2019-09-12
Sista svarsdatum
2019-09-12
Besvarad
2019-09-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

I en intervju i SVT:s Aktuellt i samband med regeringens budgetpresentation fick finansministern frågor om friår och sa i intervjun att det är en bra utbildningsåtgärd. Det exempel finansministern tog upp var att en sjuksköterska kan vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska och att en undersköterska då kan ersätta sjuksköterskan som är på friår. Det uttalandet väcker många frågor – inte minst ur patientsäkerhetsperspektiv.

Många regioner och kommuner larmar om brist på både utbildade undersköterskor och sjuksköterskor, så frågan är var de medarbetare ska komma från som ska ersätta dem som går på friår. Det finns många yrken som har legitimation och som inte kan ersättas med andra personer utan relevant yrkesutbildning.

Jag vill därför fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

 

Hur menar regeringen att en sjuksköterska kan ersättas av en undersköterska som går på friår inom sjukvården?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:930 besvarad av Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)




Svar på fråga 2018/19:930 av Lars Beckman (M) Friår

Lars Beckman har frågat mig hur regeringen menar att en sjuksköterska kan ersättas av en undersköterska som går på friår inom sjukvården.

Jag tolkar frågan som att med friår avses utvecklingstid som är en del av punkt 14 i januariavtalet som Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna slöt i januari i år.

Enligt januariavtalet handlar utvecklingstid om att förstärka möjligheten till omställning och om att förbättra arbetsgivarnas möjlighet att fylla behov av arbetskraft med rätt utbildning. Avtalet anger också att utvecklingstid i upp till ett år ska införas från och med budgetpropositionen för 2020 för att möjliggöra kompetensutveckling hos den enskilde.

Ökade möjligheter för anställda att utveckla sin kompetens eller skaffa sig ny kompetens kan främja anställda och arbetsgivare och därigenom samhället på både kort och lång sikt. En utgångspunkt i utformningen är att en ersättare anställs för den som får del av utvecklingstid. Detta innebär dock inte att en ersättare behöver anställas på samma tjänst. Regeringen avser att återkomma med närmare utformning av förslaget om utvecklingstid.

Stockholm den 5 september 2019

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.