Förverkande av kriminellas egendom

Skriftlig fråga 2019/20:1018 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-27
Överlämnad
2020-02-28
Anmäld
2020-03-03
Svarsdatum
2020-03-11
Sista svarsdatum
2020-03-11
Besvarad
2020-03-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den grova kriminaliteten håller delar av Sverige i ett järngrepp. Den hotar inte bara enskilda människors liv utan hela det svenska samhällskontraktet. Den skadar det förtroende och den tillit som vårt samhällsbygge vilar på.

Situationen är ytterst allvarlig, och för att komma till rätta med den behövs fler poliser, skärpta straff och bättre verktyg mot de kriminella.

Ett viktigt verktyg är möjligheten att förverka kriminellas brottsvinster, det vill säga beslagta egendom och kontanter som de kriminella anskaffat via brottslig verksamhet.

Nyligen rapporterade Sveriges Radios Ekot om ett systemfel som öppnar för dömda brottslingar att få tillbaka egendom som förverkats. Enligt Kronofogden tar problemet sin utgångspunkt i att processen tar alltför lång tid, då fyra myndigheter måste hantera ärendet – något som i slutändan medför att Kronofogden får ytterst kort tid på sig att verkställa ärendet. Om ärendet inte verkställs i tid kan den dömda brottslingen kräva tillbaka sin egendom från staten.

Reportaget illustrerar en allvarlig problematik. Möjligheten till förverkande är ett viktigt verktyg för att kriminella personer inte ska kunna livnära sig på brottslig verksamhet. För medborgarnas trygghet är det viktigt att brott alltid bekämpas, och den här typen av problem riskerar att undergräva förtroendet för rättsväsendet. 

Mot bakgrund av det framförda vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur avser ministern att gå vidare med hanteringen av den här problematiken, och vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att kriminella personer inte ska kunna livnära sig på brottslig verksamhet?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1018 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2020/00838/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1018 av Johan Forssell (M)
Förverkande av kriminellas egendom

Johan Forssell har frågat mig hur jag avser att gå vidare med hanteringen av den problematik som uppmärksammats kring verkställighetstider efter beslut om förverkande samt vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att kriminella personer inte ska kunna livnära sig på brottslig verksamhet.

Att bekämpa grov och organiserad brottslighet är en av regeringens viktigaste frågor. Sådan brottslighet måste bemötas från flera håll.

En självklar utgångspunkt är att ingen ska få någon ekonomisk fördel av sin brottslighet. Brott ska inte löna sig. En framgångsrik kamp mot grov och organiserad brottslighet kräver att brottsvinster tas från kriminella.

Som ett led i detta brottsbekämpande arbete – på såväl nationell som internationell nivå – skärptes förverkandelagstiftningen 2016. Möjligheterna att förverka inte bara utbytet av ett konkret brott, utan även utbyte av en inte närmare preciserad brottslig verksamhet (utvidgat förverkande) utökades då till att gälla vid fler brott. Det infördes även en särskild möjlighet till utvidgat förverkande vid brott med anknytning till organiserad brottslighet.

Arbetet måste dock fortsätta. Möjligheterna att slå mot de ekonomiska vinningarna av brott behöver förbättras ytterligare. Regeringen planerar därför att inom kort, i enlighet med 34-punktsprogrammet mot gängkriminalitet, tillsätta en utredning för att se över och modernisera förverkandelagstiftningen. En tydlig, modern, effektiv och ändamålsenlig förverkandelagstiftning skulle leda till en ökad tillämpning av regelverket och stärka den tillgångsinriktade brottsbekämpningen.

Det är positivt att även verkställighetsfrågan uppmärksammas. Ett trovärdigt förverkandesystem bygger på en effektiv verkställighetsprocess. Det framstår självklart som stötande om en dömd brottsling kan kräva tillbaka sin brottsvinst. Rutiner och tidsfrister kan behöva ses över för att undvika dröjsmål och otillfredsställande konsekvenser. För det fall det skulle krävas ändringar i lagstiftningen är jag beredd att överväga det.

Stockholm den 11 mars 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.