Systemet med åldersbedömningar

Skriftlig fråga 2019/20:1054 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-03-05
Överlämnad
2020-03-06
Anmäld
2020-03-10
Svarsdatum
2020-03-18
Sista svarsdatum
2020-03-18
Besvarad
2020-03-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I april 2019 uppgav justitie- och migrationsminister Morgan Johansson att en utredning om medicinska åldersbedömningar skulle tillsättas under 2019.

Den 11 september 2019 svarade statsrådet på en skriftlig fråga att utredningen skulle tillsättas nu. En månad senare, den 23 oktober 2019, svarade statsrådet att en utredning kommer tillsättas så snart beredningen i Regeringskansliet är avslutad.

Den 1 mars 2020 framkom det i SVT Nyheter att regeringspartierna inte är överens om utredningens direktiv. Inte heller tycks en överenskommelse vara nära att nås. Till SVT Nyheter sa Morgan Johansson att från vår sida är det viktigt att vi inte ifrågasätter om vi ska ha medicinska åldersbedömningar eller inte.

Moderaterna delar denna bedömning. Det vore olyckligt om diskussionerna i Regeringskansliet landar i att helt upphöra med medicinska åldersbedömningar. Möjligheten att medicinskt bedöma en ålder är ett av flera verktyg som myndigheterna har att använda för att göra en åldersbedömning. Det är viktigt att det finns ett väl fungerande och rättssäkert system för åldersbedömningar i Sverige. Att systemet med åldersbedömningar fungerar väl är viktigt av flera skäl. Det handlar om att barn inte ska blandas med vuxna, om att de ska prövas enligt regelverken som gäller för barn, om tilliten till systemet och om kostnader för mottagandet. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson följande:

 

Vilka åtgärder, förutom att bereda direktiv för en ännu inte tillsatt utredning, har ministern vidtagit för att systemet med åldersbedömningar ska vara väl fungerande?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1054 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2020/00979/POL

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1054 av Maria Malmer Stenergard (M)
Systemet med åldersbedömningar

Maria Malmer Stenergard (M) har frågat vilka åtgärder, förutom att bereda direktiv för en utredning, jag har vidtagit för att systemet med åldersbedömningar ska vara väl fungerande.

Frågan om en asylsökande är under eller över 18 år är viktig, inte minst när det gäller boende och omvårdnad, men även för frågan om uppehållstillstånd. Regeringen har därför vidtagit en rad åtgärder för att förbättra processen för åldersbedömningar.

Regeringen gav 2016 Rättsmedicinalverket i uppdrag att, utifrån aktuell forskning och beprövad erfarenhet, med stor skyndsamhet påbörja genomförandet av medicinska åldersbedömningar inom ramen för ansökningar om uppehållstillstånd.

Efter förslag från regeringen gjordes 2017 lagändringar som innebär att Migrationsverket ska bedöma en utlännings ålder tidigare i asylprocessen än vad som gjordes tidigare. Ändringarna innebär bland annat att om det råder oklarhet om en asylsökande som uppger sig vara ett ensamkommande barn är under 18 år eller inte, ska Migrationsverket, så snart som möjligt efter asylansökan, göra en åldersbedömning och fatta ett tillfälligt beslut om ålder. Den sökande ska erbjudas att genomgå en medicinsk åldersbedömning innan Migrationsverket fattar ett tillfälligt beslut som innebär att han eller hon bedöms vara vuxen. Migrationsverket ska värdera resultatet av den medicinska åldersbedömningen tillsammans med övrig bevisning i enlighet med gällande bevisregler inklusive bevislättnadsregeln benefit of the doubt. Det tillfälliga beslutet om ålder kan överklagas till domstol.

Efter regeringens åtgärder har det varit en uppgift för berörda myndigheter att igångsätta och vidareutveckla arbetet med medicinska åldersbedömningar. Regeringen har noggrant och aktivt följt detta arbete. Migrationsverket har sedan lagändringen fått flera uppdrag i sitt regleringsbrev som rör medicinska åldersbedömningar. Vidare har Rättsmedicinalverket ett återrapporteringskrav i sitt regleringsbrev om att redovisa hur myndigheten arbetar med kvalitetssäkring av åldersbedömningarna.

Stockholm den 18 mars 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.