Turkisk provokation mot Grekland

Skriftlig fråga 2019/20:1072 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-03-10
Överlämnad
2020-03-11
Anmäld
2020-03-12
Svarsdatum
2020-03-18
Sista svarsdatum
2020-03-18
Besvarad
2020-03-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det har snart gått ett par veckor sedan den turkiske ledaren Recep Tayyip Erdoğan meddelade att Turkiet avsåg att bryta avtalet om migranter med EU och därför tänkte öppna sina gränser mot Europa. Sedan dess har vi sett hur migranter, några av dessa nyligen släppta från olika fängelser, bussats till gränsen av turkiska myndigheter. Vittnesuppgifter visar även hur flertalet migranter, däribland barn, har lurats och hotats med våld av turkisk polis.

Väl vid gränsen har turkisk militär och polis skapat en korridor där tiotusentals människor tvingas leva inklämda. Filmklipp från gränsen visar hur turkisk polis skjuter tårgas över det höga gränsstängslet mot den grekiska sidan, nära där grekiska soldater och kravallpoliser har placerats ut.

De allra flesta tycker naturligtvis att den turkiska regimens agerande är fullkomligt oacceptabelt. Deras sätt att utnyttja migranter är både hänsynslöst och utstuderat, varför det är glädjande att större delen av EU på olika sätt visat Grekland sitt stöd i denna stund. Det går dock inte att undgå tanken på att det Turkiet gör just nu påminner om en militär invasion. Vi hade naturligtvis inte accepterat det om Ryssland skjutit tårgas över gränsen samtidigt som de tvingat tiotusentals människor att vandra in i vårt land.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Har regeringen på något sätt agerat för att Turkiet ska upphöra med sin aggression, och hur har man under tiden stöttat Grekland?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1072 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1072 av Markus Wiechel (SD) Turkisk provokation mot Grekland

Markus Wiechel har frågat mig om regeringen på något sätt har agerat för att Turkiet ska upphöra med sin aggression, och hur man under tiden har stöttat Grekland.

Turkiets agerande under den senaste tiden i förhållande till EU:s yttre gräns är oacceptabelt. Jag har varit tydlig med att människor på flykt inte får användas som ett påtryckningsmedel för politiska syften. Flyktingar och migranter ska behandlas i enlighet med internationell rätt. Turkiet har genom EU-Turkiet-uttalandet från 2016 åtagit sig att förhindra irreguljär migration till Europa. Den senaste tidens uttalanden och agerande är inte förenliga med det åtagandet.

Regeringen följer utvecklingen noggrant och har täta kontakter med våra EU-kollegor. I samband med det extrainsatta utrikesrådet den 6 mars riktade jag och mina kollegor kritik mot Turkiets agerande. Vi betonade även att Turkiet fullt ut måste genomföra EU-Turkiet-uttalandet från 2016. Det pågår kontakter mellan EU och Turkiet i detta avseende.

Det råder ingen tvekan om att Grekland inte kan lämnas ensam att hantera situationen. I uttalandet från utrikesrådet den 6 mars bekräftar EU sin fulla solidaritet med Grekland, samt med andra berörda medlemsstater, inte minst när det gäller insatser för att kontrollera EU:s yttre gränser. Från svensk sida har vi varit tydliga med vikten av att internationell rätt, inklusive rätten att söka asyl respekteras.

Jag har framfört till Greklands utrikesminister Dendias att Sverige står redo att bistå Grekland med stöd. Inom ramen för de EU-mekanismer som finns är Sverige exempelvis redo att bidra genom Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån (Frontex). Frontex har beslutat om två snabbinsatser i Grekland. Kustbevakningen har beslutat att bidra till insatsen vid sjögränsen. Grekland har ju också aktiverat EU:s civilstödsmekanism. Sverige har erbjudit stöd även genom denna och vi väntar nu på besked från Grekland om man accepterar erbjudandet.

Stockholm den 18 mars 2020

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.