Till innehåll på sidan

Allmän tillträdesrätt för regionala skyddsombud.

Skriftlig fråga 2019/20:1080 av Magnus Persson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-03-11
Överlämnad
2020-03-12
Anmäld
2020-03-17
Svarsdatum
2020-03-18
Sista svarsdatum
2020-03-18
Besvarad
2020-03-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Regeringen föreslår att de regionala skyddsombudens tillträdesrätt ska utökas till att även omfatta arbetsställen där en arbetstagarorganisation inte har någon medlem men där organisationen är eller brukar vara bunden av kollektivavtal med arbetsgivaren. Detta är ett steg i rätt riktning trots att det finns delade meningar om vem som ska utse regionala skyddsombud, fackligt och politiskt tillsatta eller opolitiska utsedda av Arbetsmiljöverket. För mig är det självklart att alla arbetsplatser i Sverige ska omfattas av arbetet för en säker arbetsmiljö oavsett hur avtalsformen ser ut.

Min fråga till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark är:

 

Tänker ministern verka för att regeringen tar fram förslag som gör att samtliga svenska arbetsplatser inkluderas i framtidens arbetsmiljöarbete?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1080 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)



A2020/00455/ARM

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1080 av Magnus Persson (SD)
Allmän tillträdesrätt för regionala skyddsombud

Magnus Persson har frågat mig om jag tänker verka för att regeringen tar fram förslag som gör att samtliga svenska arbetsplatser inkluderas i framtidens arbetsmiljöarbete.

Arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön, ytterst under straffansvar. Arbetsmiljölagen omfattar alla som verkar i Sverige. Alla arbetsgivare har en skyldighet att tillsammans med arbetstagare samverka om organiseringen av arbetsmiljöverksamheten.

Skyddsombudet är arbetstagarens arbetsmiljörepresentant på arbetsplatsen. På alla arbetsställen med fler än fem anställda ska det finnas ett skyddsombud, oavsett om arbetsgivaren tecknat kollektivavtal eller inte. Om arbetsstället saknar ett lokalt skyddsombud kan ett regionalt skyddsombud utses för att företräda arbetstagarna. De regionala skyddsombuden företräder alla arbetstagare på ett arbetsställe. De ska vaka över skyddet mot ohälsa och olycksfall, samt över att arbetsgivaren uppfyller arbetsmiljökraven. De regionala skyddsombuden spelar en viktig roll i att det ska finnas ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete.

Regeringens förslag om att vidga tillträdesrätten för regionala skyddsombud syftar till att dessa ska få tillträde till alla arbetsställen där arbetstagarorganisationer och arbetsgivare är bundna av kollektivavtal. Detta är ett förslag som verkligen kan göra skillnad i att förhindra att fler arbetstagare blir sjuka, skadar sig eller dör av jobbet. I dag får de regionala skyddsombuden enbart verka på arbetsställen där minst en anställd är medlem i en arbetstagarorganisation. Kravet om minst en medlem har lett till att det finns arbetsställen som har kollektivavtal, men där de regionala skyddsombuden inte får tillträde, något som är särskilt vanligt på arbetsställen med många utstationerade arbetstagare.

Med ett kollektivavtalsförhållande som grund finns det goda förutsättningar för ett partsgemensamt ansvar för arbetsmiljöarbetet. En sådan ordning ligger väl i linje med den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Att, likt de förslag som lyfts av Sverigedemokraterna, föreslå åtgärder som syftar till att försvaga fackens ställning på arbetsmarknaden är inte en lösning för att stärka arbetstagares rättigheter. Är man mån om att stärka arbetstagares position på arbetsmarknaden bör man istället verka för att öka organisationsgraden. Samspelet och balansen mellan arbetstagarorganisationer och arbetsgivare är en avgörande del av den svenska modellen.

Stockholm den 18 mars 2020

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.