Syrianska ungdomar kidnappade av kurdiska YPG

Skriftlig fråga 2019/20:1100 av Robert Halef (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-03-16
Överlämnad
2020-03-17
Anmäld
2020-03-18
Svarsdatum
2020-03-25
Sista svarsdatum
2020-03-25
Besvarad
2020-03-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Inbördeskriget i Syrien har pågått i nio år; mer än hälften av den syriska befolkning är flyktingar och flera hundra tusen har mördats och skadats. I det pågående inbördeskriget, där flera länder och terrorgrupper är inblandande, är freden och friheten avlägsen för det syriska folket. FN:s säkerhetsråd bör ta sitt ansvar och verka för vapenvila, fred och en politisk lösning på inbördeskriget. De som begått brott mot mänskligheten och folkrätten bör ställas inför rätta. Landet befinner sig i kollaps där infrastruktur, sjukhus och skolar jämnats av bomber och väpnade strider. Mitt i denna instabilitet och detta politiska kaos har kristna invånare med våld systematiskt fördrivits från sina hemtrakter av islamistiska terrorgrupper.

Majoriteten av syrianerna i Syrien bor i staden Qamishli och staden har i dag ett delat styre. Den ena delen av staden kontrolleras av regimvänliga araber och kristna folkgrupper och den andra delen av det kurdiska politiska partiet PYD och dess militära gren YPG.

I början av månaden kidnappades fyra syrianska ungdomar som ingår i den kristna försvarsgrenen Sootoro av den militära kurdiska grenen YPG. Ungdomarna är fortfarande frihetsberövade och lokala kristna ledare och kyrkoledare har försökt att få dem frisläppta, dock utan resultat.

Sverige har goda relationer och även ständig kontakt med den kurdiska ledningen i området. Bland annat för Sverige dialog kring de svenska medborgare som är anhängare av terrorgruppen Islamska staten och sitter i läger som kontrolleras av den kurdiska ledningen för regionen. Med tanke på Sveriges relationer med den kurdiska ledningen bör regeringen lyfta situationen för de fyra ungdomar som är kidnappade av kurdiska YPG. 

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern, bilateralt och via EU, att verka för att lyfta situationen för de fyra ungdomar som är kidnappade av kurdiska YPG?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1100 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1100 av Robert Halef (KD) Syrianska ungdomar kidnappade av kurdiska YPG.

Robert Halef har frågat mig om jag kommer att verka, bilateralt och via EU, för att lyfta situationen för de fyra ungdomar som är kidnappade av kurdiska YPG.

Det är nu mer än nio år sedan den syriska regimen valde att bemöta de fredliga och landsomfattande demonstrationerna i Syrien med ett brutalt förtryck. Idag befinner sig mer än hälften av landets befolkning på flykt inom och utanför ett Syrien som till stora delar är lagt i ruiner. Ytterligare hundratusentals har dött eller försvunnit.

Konflikten i Syrien har sedan den inleddes präglats av upprepade brott mot folkrätten inklusive den internationella humanitära rätten, inte minst från den syriska regimen och Daesh:s sida. De humanitära konsekvenserna är fruktansvärda. Övergreppen har också bidragit till en djup splittring inom det syriska samhället som drabbat inte minst kurder, assyrier, syrianer, yazidier och kaldéer särskilt hårt. Regeringen har vid upprepade tillfällen särskilt lyft fram minoriteters utsatta situation, senast i samband med Turkiets militära operation i nordöstra Syrien i höstas då hundratusentals människor tvingades på flykt.

Den internationella humanitära rättens bestämmelser omfattar skyldigheter också för icke-statliga aktörer, såsom YPG. Detta är något som vi har framhållit, dels i vår roll som medlem av den globala koalitionen mot Daesh och dels inom ramen för den dialog som förs med företrädare för den lokala administrationen i nordöstra Syrien. Vi har även varit i kontakt med företrädare för den lokala administrationen gällande Robert Halefs fråga. Efter denna kontakt förstår vi att frågeställaren för en dialog med den lokala administrationen för att möjligen kunna verifiera uppgifterna utifrån ytterligare information, men att någon sådan i dagsläget inte finns att tillgå.

Efter mer än nio år av konflikt i Syrien förblir det tydligt att den enda vägen till hållbar fred i Syrien är en FN-ledd politisk lösning. Endast genom en framförhandlad fred, som tillvaratar det syriska folkets intressen, kan tillvaron för Syriens minoriteter tryggas och arbetet för försoning påbörjas.

Stockholm den 25 mars 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.