Tillträdesförbud

Skriftlig fråga 2019/20:1174 av Ingemar Kihlström (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-04-08
Överlämnad
2020-04-09
Anmäld
2020-04-14
Sista svarsdatum
2020-04-22
Svarsdatum
2020-04-23
Besvarad
2020-04-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 23 januari 2019 tog Morgan Johansson emot utredningen Straffrättsliga åtgärder mot tillgreppsbrott och vissa andra brott (Ds 2019:1). I denna finns bland annat ett förslag om tillträdesförbud till butiker, simhallar och bibliotek. Alla tre verksamheter har på olika sätt drabbats av stora problem med stölder, sexuella trakasserier, hot, våld och narkotika.

Remissrundan var klar den 23 mars 2019, och förslaget välkomnas av bland annat Handelsanställdas förbund, Sveriges Kommuner och Regioner, polisen och Svensk Handel.

Enligt den propositionslista som regeringen redovisade för våren 2020 skulle propositionen, Straffrättsliga åtgärder mot tillgreppsbrott och vissa andra brott, där ett förslag om tillträdesförbud skulle ingå, lämnas till riksdagen för behandling den 17 mars. Dock har inte någon proposition lämnats till riksdagen enligt angivet datum. Enligt information på regeringens hemsida ska en tilläggsremiss göras vad gäller personuppgiftsbehandling gällande denna proposition. Dock anges inte någon uppdaterad tidsplan för avlämnande av proposition eller tänkt datum för när lagen är tänkt att träda i kraft.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad är anledningen till att propositionen Straffrättsliga åtgärder mot tillgreppsbrott och vissa andra brott inte lämnades till riksdagen den 17 mars, och vad är den aktuella tidsplanen för avlämnande av propositionen?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1174 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2020/

01445

/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1174 av Ingemar Kihlström (KD)
Tillträdesförbud

Ingemar Kihlström har frågat mig vad anledningen är till att propositionen Straffrättsliga åtgärder mot tillgreppsbrott och vissa andra brott inte lämnades till riksdagen den 17 mars 2020 och vad den aktuella tidsplanen är för avlämnande av propositionen.

Regeringen ser allvarligt på brottslighet som drabbar butiker och butiksanställda. Det var bland annat därför jag gav en utredare i uppdrag att överväga ett antal frågor rörande tillgreppsbrottslighet och tillträdesförbud. Utredaren har, i enlighet med sitt uppdrag, lämnat förslag till en ny lag om tillträdesförbud till butiker, badanläggningar och bibliotek. Utredarens promemoria har varit på remiss. Remisstiden gick ut den 7 juni 2019, och alltså inte den 23 mars 2019 som det sägs i riksdagsfrågan.

Av utredarens promemoria framgår att i fråga om butiker är omfattningen och konsekvenserna av stölder relativt väl dokumenterade, bland annat genom Brottsförebyggande rådets (Brå) statistik om tillgreppsbrott i butik. I övriga delar konstaterar utredaren att brottens omfattning och karaktär delvis är oklar. Den 20 februari i år fick därför Brå i uppdrag att kartlägga brottslighet och ordningsstörningar på simhallar och bibliotek. Uppdraget ska redovisas senast den 15 september 2020.

Under beredningen av promemorian har det även uppkommit fråga om det, i motsats till utredarens bedömning, bör införas särskilda regler om den personuppgiftsbehandling som kan komma att ske hos butiker, badanläggningar och bibliotek med anledning av förslaget. Den 23 mars 2020 remitterades därför en komplettering av utredarens promemoria i fråga om personuppgiftsbehandling. Remisstiden går ut den 25 maj 2020.

Det har alltså funnits behov av att komplettera underlaget på ett par punkter. Avsikten är emellertid att lämna en lagrådsremiss rörande tillträdesförbud till butik under våren och en proposition under hösten 2020.

Stockholm den 23 april 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.