Säsongsarbetskraft i jord- och skogsbruk

Skriftlig fråga 2019/20:1178 av John Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-04-09
Överlämnad
2020-04-14
Anmäld
2020-04-15
Svarsdatum
2020-04-20
Besvarad
2020-04-20
Sista svarsdatum
2020-04-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Nu inleds odlings- och planteringssäsongen i svenskt jord- och skogsbruk. Beräkningar från Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), framtagna på uppdrag av Näringsdepartementet, visar att det saknas ca 8 000 personer i säsongsarbetskraften. Ofta kommer säsongsarbetarna från Baltikum och Centraleuropa. På senare år också allt oftare från tredjeland, i synnerhet Ukraina.

Coronapandemin har gjort det svårare för den utländska arbetskraften att ta sig till Sverige. Detta gäller såväl medborgare i andra EU-länder som tredjelandsmedborgare. Situationen innebär en akut risk för arbetskraftsbrist i jord- och skogsbruket. Parallellt med detta är det här i Sverige tyvärr många arbetstagare som sägs upp från sina anställningar.

För att medborgare från andra EU-länder ska kunna komma till Sverige för att arbeta behöver den fria rörligheten fungera. Åtminstone personer som jobbar i samhällsviktiga sektorer – dit hör livsmedel – bör fortsatt kunna resa till och arbeta i andra medlemsländer.

För tredjelandsmedborgare gäller som regel inreseförbud. Men det omfattar inte personer som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige. Personer som arbetar i det svenska jordbruket bör kunna kategoriseras som personer som utför nödvändiga funktioner, i syfte att de ska tillåtas resa in i Sverige.

Med anledning av ovanstående frågar jag arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern och regeringen för underlätta för inhemsk arbetskraft att ta anställning i jord- och skogsbruket, och vilka åtgärder vidtar statsrådet och regeringen för att tillse att utländska medborgare med rätt att arbeta i Sverige kan komma hit?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1178 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)



A2020/00765/A, A2020/00829/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknadsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1151 av Lotta Olsson (M)
Kompetensbrist i svenskt jordbruk och på fråga 2019/20:1178 av John Widegren (M) Säsongsarbetskraft i jord- och skogsbruk

Lotta Olsson har frågat mig vad jag avser att göra för att underlätta kompetensförsörjningen i svenskt jordbruk och säkerställa att näringen har tillgång till personal under krisen. John Widegren har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen tar för att underlätta för inhemsk arbetskraft att ta anställning i jord- och skogsbruket, och vilka åtgärder jag och regeringen vidtar för att tillse att utländska medborgare med rätt att arbeta i Sverige kan komma hit.

Det nya coronavirusets spridning är först och främst en fara för människors liv och hälsa men det har också lett till ett mycket allvarligt läge i ekonomin, både globalt och i Sverige. Regeringen har tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna de senaste veckorna presenterat flera åtgärder mot smittspridningen och åtgärder för att lindra de ekonomiska konsekvenserna.

En aktiv arbetsmarknadspolitik är viktig för att möta en ökande arbetslöshet och samtidigt underlätta matchningen av arbetssökande till de lediga jobben. Arbetsförmedlingen föreslås tillföras ökade förvaltningsresurser för att hantera varsel och fler nyinskrivna arbetslösa. Maxtiden förlängs för befintliga extratjänster, introduktionsjobb och nystartsjobb. Resurser föreslås för fler programinsatser. Det är viktigt att erbjuda stöd till personer långt från arbetsmarknaden och att kunna ge fler tidiga insatser till individer som bedöms behöva det. Det kan t.ex. handla om arbetsmarknadsutbildning, stöd- och matchningstjänster och om gröna jobb. Resurser föreslås också för sommarjobb för ungdomar och för fler sommarkurser vid universitet och högskolor. Därutöver har regeringen tillfört resurser för fler utbildningsplatser inom kommunal vuxenutbildning, yrkeshögskola samt universitet och högskola.

Samtidigt som vi nu ser höga varselsiffror finns också många arbetsgivare med akuta rekryteringsbehov, inte minst inom de gröna näringarna. Det är en central uppgift för arbetsmarknadspolitiken att effektivt sammanföra dem som söker arbete med dem som söker arbetskraft. Arbetsförmedlingen har skapat en ny sida på Platsbanken för omedelbara rekryteringsbehov. Myndigheten genomför även, mot bakgrund av rekryteringsbehovet inom de gröna näringarna, tillsammans med Lantbrukarnas riksförbund, projekten ”Mer mat fler jobb” och ”Nya nätverk för jobb på landet”. Förhoppningen är att många av de som nu varslas kan växla över till lantbruks- och trädgårdsnäringarna. Kompetensförsörjningen på arbetsmarknaden är en fortsatt viktig fråga, och det gäller inte minst för att komma till rätta med kompetensbristen inom svenskt jordbruk.

Anders Ferbe har utsetts till regeringens samordnare med anledning av coronavirusets effekter på näringslivet. Samordnaren ska hålla kontakt med arbetsmarknadens parter och näringslivet samt kontinuerligt inhämta information om hur coronaviruset påverkar olika branscher. Samordnaren ska även samverka med Tillväxtverket inom ramen för myndighetens uppdrag att bistå regioner med insatser som stärker deras arbete vid varsel och omställning i näringslivet.

Avslutningsvis vill jag också nämna att Europeiska kommissionen den 30 mars 2020 publicerade riktlinjer för fri rörlighet för arbetstagare under utbrottet av Covid-19. Riktlinjerna syftar till att säkerställa en samordnad strategi på EU-nivå som ska underlätta för vissa arbetstagare, däribland säsongsarbetare, att fortsätta att passera de inre gränserna. Sverige har inte vidtagit några gränskontrollåtgärder som påverkar den fria rörligheten för arbetstagare som reser och arbetar inom EU.

När det gäller personer som reser till Sverige från tredjeland och deras rätt att resa in och arbeta i Sverige så regleras det i bl.a. förordningen om tillfälligt inreseförbud i Sverige. Förordningen medger undantag från förbudet mot inresa för olika kategorier av personer. EU-kommissionens vägledning om hur inreseförbudet ska tillämpas nämner bl.a. säsongsarbetare inom jordbruket som en kategori som kan anses utföra nödvändiga funktioner och bör undantas från förbudet. Det är Polismyndigheten som tolkar och tillämpar bestämmelserna.

Stockholm den 20 april 2020

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.