Förmånsbeskattning av vårdarbetare

Skriftlig fråga 2019/20:1186 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-04-14
Överlämnad
2020-04-15
Anmäld
2020-04-16
Svarsdatum
2020-04-22
Sista svarsdatum
2020-04-22
Besvarad
2020-04-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Förmåner för anställda anses av Skatteverket som olika former av ersättning för arbete som en anställd kan få, varför huvudregeln är att en förmån är skattepliktig så länge den inte särskilt reglerats som skattefri eller anses ha ett alltför lågt värde. En anställd måste med andra ord betala skatt för de förmåner som följer ett uppdrag genom jobbet. Exempelvis kan en anställd få förmåner såsom jobbtelefon, transport i form av års- eller periodkort inom kollektivtrafiken eller garageplats. Skattepliktiga förmåner ska oftast värderas till marknadsvärdet, det vill säga vad den anställde hade betalat om det som förmånen innehåller hade köpts privat, och i de fall en sådan värdering inte är möjlig finns det oftast en schablonmässig värdering som beslutas av Skatteverket (som exempelvis kost- och bilförmåner).

Förmåner som erbjuds anställda på ett företag bör ses som någonting positivt, snarare än negativt, varför det också är märkligt att så mycket i dag måste förmånsbeskattas. Det är extra märkligt när de som drabbas är att betrakta som hjältar, vilket vi tidigare sett i samband med skogsbränderna och nu ser under rådande pandemi. Såväl kontraktsanställda inom sjukvården, Försvarsmakten eller räddningstjänsten som andra som ställer upp för vårt samhälle i svåra tider är hjältar.

Mot bakgrund av detta önskas finansminister Magdalena Andersson svara på följande fråga:

 

Anser finansministern att det är rimligt att vårdpersonal och andra som ställer upp i nationella kriser förmånsbeskattas, eller kan vi förvänta oss att denna skatt slopas?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1186 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2020/01775

/S1,

Fi2020/01784

/S1

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1183 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Flexiblare förmånsbeskattning i händelse av kris och fråga 2019/20:1186 av Markus Wiechel (SD) Förmånsbeskattning av vårdarbetare

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig om jag är beredd att ta initiativ för att lagstiftningen om förmånsbeskattning ska få en skrivning som gör att Skatteverket kan agera flexibelt och temporärt vid händelser utöver det normala. Markus Wiechel har frågat mig om jag anser att det är rimligt att vårdpersonal och andra som ställer upp i nationella kriser förmånsbeskattas eller om det kan förväntas att denna skatt slopas.

Ett av syftena med det svenska skattesystemet är att reglerna ska vara generella och inte undanta exempelvis vissa grupper av anställda. Det är för att reglerna ska vara lätta att förstå och undvika krångel. Som utgångspunkt ska samma skatteregler gälla för alla personer med inkomst av tjänst och ersättning för arbete ska beskattas lika oavsett om den delats ut i form av lön eller som en förmån. Huvudregeln är därför att såväl fri kost och parkering som fritt boende som erhålls på grund av anställning är skattepliktiga förmåner.


Under de senaste veckorna har jag i samband med regeringens arbete med anledning av coronaviruset flera gånger framhållit att jag är beredd att lyssna på alla förslag och att arbeta för kreativa lösningar, inklusive lösningar utanför skattesystemet. Inga förslag är uteslutna på förhand.

Stockholm den 22 april 2020

Magdalena Anderssson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.