Vinnova och forskning om civilt försvar

Skriftlig fråga 2019/20:1191 av Lars Püss (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-04-15
Överlämnad
2020-04-16
Anmäld
2020-04-17
Svarsdatum
2020-04-22
Sista svarsdatum
2020-04-22
Besvarad
2020-04-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Covid-19 är sedan ett par veckor tillbaka klassad som en pandemi av WHO. I inledningen av virusspridningen konstaterade flera myndigheter att vår beredskap för att möta smittan är god. Även om regeringens och myndigheternas krishantering kommer att utvärderas grundligt i efterhand går det att redan nu se svagheterna i vår beredskap för att möta krisen. Det handlar exempelvis om allt ifrån samordning och lagstiftning till produktion, leveranskedjor och lagerhållning av sjukvårdsmateriel.

Redan innan covid-19 bröt ut stod det klart att Sverige kommer att behöva göra stora investeringar för att stärka upp vår försvars- och beredskapsförmåga för att kunna hantera framtida kriser av olika slag. Därför är det viktigt att det finns goda förutsättningar för forskning inom den civila krisberedskapsförmågan och det civila försvarets förmåga att möta kriser. När det gäller det civila försvaret så kommer det till stor del inte att handla om att göra en karbonkopia på det vi hade under kalla krigets tid. Omvärlden och hoten ser helt annorlunda ut, inte minst på grund av globaliseringen och digitaliseringen, och därför måste också det civila försvaret och beredskapsförmågan kunna möta dagens, och morgondagens, utmaningar så effektivt som möjligt.

Därför kommer det att vara helt avgörande att det också bedrivs forskning på området. Flera forskare har försökt söka medel av Vinnova för att just bedriva sådan forskning men har nekats medel till detta.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Är ministern beredd att tilldela medel för forskning inom det civila försvaret som kan stärka vår beredskap i händelser av kriser?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1191 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)




Svar på fråga 2019/20:1191 av Lars Püss (M)

Vinnova och forskning om civilt försvar

Lars Püss har frågat näringsministern om han är beredd att tilldela medel för forskning inom det civila försvaret som kan stärka vår beredskap i händelser av kriser. Frågan har överlämnats till mig.

Forskning för att stärka vår beredskap vid kriser är angeläget. MSB finansierar genom anslag 2:4 Krisberedskap forskning och utvecklingsarbete för krisberedskap och civilt försvar.

Regeringens mål är att riksdagens beslut hösten 2020 om en totalförsvarsproposition ska nå en så bred uppslutning som möjligt. Försvarsberedningen föreslår att ekonomiska förstärkningar för civilt försvar genomförs stegvis. Regeringen delar den bedömningen.

Stockholm den 22 april 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.